30.8.2023. 18:29
0
Dodik o spomeniku u Sarajevu: Eto im Tvrtko, nikakav problem. Ali to nije dokaz o hiljadugodišnjoj državi, ona postoji od dejtonskog sporazuma
Milorad Dodik danas je prokomentirao i postavljanje statue Kralju Tvrtku I Kotramaniću u Sarajevu.

Dodik širi teoriju da Tvrtko nije bio bosanski srednjovjekovni kralj, nego srpski.

Na pitanje novinarke ATV-a kako komentira to što je u ‘federalnom Sarajevu’ postavljen spomenik, Dodik je kazao:

“Kad neko nešto radi pod skutima noći, sakriveno od javnosti onda to liči na neki krađu i lopovluk”, rekao je Dodik pa ironično dodao:

“Nadam se da ste čuli da se u Srajevu jučer u toku dana okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su prisustvovali otvaranju spomenika Tvrtku”.

On je dalje naveo da ne ulazi u to ‘ko, šta i kako’, ali da se ovdje radi o ‘krađi identiteta’.

“Nije se vjerovatno Tvrtko tako nazvao dok je živio. I danas se pokazuje da to više pokazuje o njihovoj nemoći nego moći. Ja predlažem da se mi time ne bavimo. On je pripadnik loze Nemanjića, imenovan u toj proceduri, ustoličen u Mileševi manastiru koji i dan danas živi i danas ima obilježe srpskog pravoslavnog centra. A neki koji su nervozni da pokažu, u to vrijeme nije bilo muslimana u BiH. Nije bilo Bosne i Hercegovin nego geografski pojam Bosna koji je bio daleko manji od toga”, naveo je Dodik.

On je kazao da je indikativno da članovi Komisije za nacionalne spomenike nisu dali saglasnot.

“Ovo je politička provokacija. Eto i Tvrtko, nikakav problem. Ali to nije dokaz o njihovoj hiljadugodišnkoj državi, ona postoji od dejtonskog sporazuma”, naveo je Dodik.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.