7.9.2023. 14:21
0
Konaković: "Bog mi je dao bolji sam, viši i jači od Dodika. I da se potučemo. Pred 50 svjedoka sam mu rekao u Istočnom Sarajevu: 'Znaš li ti da nije normalno da dođemo razgovarati?'"
Elmedin Konaković, jedan od lidera stranaka "Trojke", šef bh. diplomatije i predsjednik Naroda i pravde, u Pressingu na N1 kazao je da bi njemu bilo bolje da uđe u svađu sa koalicionim kolegom, liderom SNSD-a, Miloradom Dodikom, ali da to ne bi bilo dobro za državu. Poručio je kako su ušli u koaliciju sa Dodikom "sa ciljem da u BiH popravimo ambijent".

Kako vam izgled Dodik ovih dan, da li se prepao optužnice?

Ne znam da li se prepao, ali da mu je svejedno – nije. Ovo je prvi put da institucije reaguje na rušenje Ustava.

Imate li neformalne sastanke s njim?

Imamo, ali nikada nismo očekivali da ćemo ga prevaspitati i da ćemo natjerati Dodika da promjeni retoriku. Mi smo govorili o novom ambijentu i novoj atmosferi. Nećemo uspjeti prevaspitati Dodika, ali tako ni Vukanovića koji bi branio Bošnjake, a ne može reći da je bio genocid.

Nikšić kaže da je Dodik drugi čovjek kad se ugase kamere?

On je nepredvidiv. On je najnepredvidljiviji čovjek kojeg sam upoznao. Nekad pristane kada nikada niste to očekivala, a onda kad je nešto logično pravi problem. Ušli smo (u koaliciju) sa ciljem da u BiH popravimo ambijent.

Jeste li bili u iskušenju da kažete dosta Dodiku, da prestanete pročati s njim?

Svaki dan se pitam. Meni bi bilo bolje, jer bi pravilo zvijezdu i većeg mangupa od mene, ali ne bi bilo bolje Bosni i Hercegovini. Bog mi je dao – bolji sam, viši i jači od Dodika. I da se potučemo…

Vaš komentar na sastanak u Konjicu kada je Dodik opsovao genocid?

Niko u toj sobi nije ostao da nije reagovao. Ne bih govorio šta sam ja uradio, to što je Dodik uradio prešlo je sve crvene linije. To je ono na čemu bi mogli bildati svoje političke karijere, ali da smo napustili (sastanak u Konjicu) ne bi imali ovih pet zakona.

Dodik je u svađi najjači?

On se u ovoj vrsti komunikacije ne snalazi. On je u svađi najjači. Sad ekskluzivno – na sastanku u Istočnom Sarajevu sam pred 50 svjedoka Dodiku rekao: “Znaš li ti da nije normalno da dođemo razgovarati?” Ali je i on došao. I zato mogu reći da je BiH trenutno lider od zemalja Zapadnog Balkana. To su posljedice našeg odnosa.

Ali novaca za RS nema?

Oni se trebaju trijezniti. Imam informacije da će za Zapadni Balkan u narednim godinam biti osigurane nove milijarde eura. RS će dobiti dio tih novaca ako bude u ovom evropskom vozu.

Dokle je spreman ići Dodik?

Vidljiva je njegova veza sa ruskim režimom. Koliko je spreman ići? On zna da sve ima granicu. Država BiH, imovina i slično to su crvene linije.

Dodik je dana kazao da će uhapsiti Schmidta ukoliko dođe na teritoriju RS-a?

To bi značilo veliki problem, iziskivalo bi akcije institucija BiH i siguran sam da bi adekvatno reagovale.

Da li bi tada Schmidt smijenio Dodika?

Mislim da Schmdit i sada smije, ali razmišlja kakve bi to posljedice proizvelo.

(Ajdin B.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.