13.10.2023. 13:53
0
Formira se nova Vlada HNK: SDA imenuje četiri, a SDP dva ministra
Iako razgovori o formiranju nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona još uvijek nisu finalizirani, poznato je da će novu Vladu HNK činiti HDZ, SDP i SDA uz podršku jedinog zastupnika NES-a.

Kako etto.ba saznaje, iako su iz SDP-a na početku pregovora tražili ravnomjernu raspodjelu ministarstava, ipak su na kraju pristali da imenuju dva ministra, dok će iz SDA imenovati četiri.

Poznato je i koja su to ministarstva. Naime, SDP će preuzeti od NES-a ministarstvo privrede te od SDA ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, dok će SDA voditi ministarstvo pravde, ministarstvo finansija, ministarstvo prostornog uređenja i građenja, te ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Dok se iz SDP-a još ne zna koje osobe bi mogle preuzeti ministarske pozicije, iz SDA su već procurila neka imena. Kako je etto.ba već ranije pisao, ministarstvo prostornog uređenja i građenja bi trebao preuzeti bivši izvšni direktor za ekonomske i pravne poslove Ceste FBiH Bekir Isaković iz Stoca.

Ministarstvo finansija bi trebao nastaviti voditi Adnan Faladžić iz Konjica, međutim predsjednik GO SDA Konjic Osman Ćatić ima neka druga imena u opticaju što je izazvalo sukobe u SDA Konjica.

Ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta bi trebao imenovati GO SDA Mostar, a imena koja se spominju su već postojeći ministar Rašid Hadžović, Elvira Dilberović, kao i Adil Šuta koji je smijenjen sa pozicije direktora direkcija BH Telecoma u Mostaru.

Adil Šuta se spominjao i kao prijedlog za ministra finansija, međutim, imenovanje ministra tog ministarstva pripada organizaciji SDA iz Konjica. Za ministra pravde bi SDA trebala imenovati nekoga iz reda srpskog naroda kao što je to u prethodnoj Vladi HNK bio Željko Laketić na poziciji ministra privrede HNK, koji je kasnije pristupio SBB-u, a zatim NES-u.

NES koji će također podržati novu Vladu HNK neće imenovati niti jednog ministra, ali bi trebao preuzeti vođenje određenih resora te imenovati direktore. Tokom sljedeće sedmice se očekuje da će sve nabrojano biti predstavljeno i javnosti iz stranaka koje će činiti novu Vladu HNK.

(Ajdin B.)

Vlada HNK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.