10.5.2024. 17:41
1
Zašto zapravo ViK nema novca za plaćanje provizija građanima: Zapošljava se 50 novih radnika
Nekoliko medija je prenijelo vijest o neprijatnosti koju je doživjela Sarajka na šalteru BH Pošte kada je 3. maja željela platiti račun za vodu. Provizija se naplaćuje jer ugovor između KJKP ViK i BH Pošta nije produžen.

Bitno je napomenuti da su do 1. maja 2023. godine postojala naplatna mjesta odnosno blagajne ovog Preduzeća, te su ista ukinuta ali je omogućeno plaćanje isključivo na šalterima u svim poslovnicama BH Pošte te pojedinim bankama, bez naknade za građane.

Pitali smo ovo komunalno preduzeće nekoliko pitanja, između ostalog i da li je omogućeno građanima plaćanje računa u Direkciji KJKP ViK, u ulici Jaroslava Černija br. 8 ili eventualno u jednom od Centara za komunalne usluge. 

Odgovor koji je stigao je vrlo štur, samo ukratko objašnjavaju trenutnu "vrlo tešku finansijsku situaciju".

"Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi KJKP ”Vodovod i kanalizacija” d.o.o Sarajevo, Preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje. Stoga od 01.05.2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta. Naši korisnici svoje račune za usluge potrošnje i odvodnje vode mogu platiti i putem usluge e-režije, Preduzeće ima sklopljene ugovore sa bankama: Bosnia Bank International d.d.,  ASA Banka d.d, UniCredit Bank d.d, Intesa Sanpaolo d.d. i Sparkasse Bank d.d., objasnili su iz ovog kantonalnog preduzeća napominjući da su sve blagajne zatvorene. 
 
Upitali smo bivšeg ministra komunalne privrede KS Almira Bečarevića da li je komunalno preduzeće dužno da obezbijedi šalter za plaćanje računa bez provizije. 

"VIK ne mora imati svoja naplatna mjesta, ali vraćanjem provizije koju građani sada moraju plaćati je pokazatelj u kakvom stanju se VIK nalazi. VIK je poslovnu 2023. godinu završio sa 22 mil. KM gubitka. Istovremeno, primaju 50 zaposlenika odlukom Vlade KS i logično je da sve počnu prebacivati na građane. Prvo su počeli sa ovom provizijom, a vidjet ćemo naredni korak. Vlada KS se ne bavi restruktuiranjem VIK-a već primjenjuje lakši model, a to je prebaci sve na građane. Ovo je samo početak.", objašnjava Bečarević za Source. 

(Erna H.) 


1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.