6.12.2023. 9:28
0
Održan regionalni sastanak nevladinih organizacija u vezi sa sistemima azila na Zapadnom Balkanu
U organizaciji Udruženja 'Vaša prava BiH', i uz podršku UNHCR-a, 4. i 5. decembra 2023. godine, u Sarajevu održan je dvodnevni regionalni sastanak nevladinih organizacija na temu 'Stanje politika i praksi u vezi sa sistemima azila na Zapadnom Balkanu', uz dobre prakse iz Slovenije i Hrvatske. Sastanak je bio usmjeren na razmjenu znanja i iskustava te na jačanje saradnje u regiji u oblastima azila i migracija.
Glavna poruka sastanka bila je važnost međunarodne saradnje i dijaloga u rješavanju regionalnih pitanja azila, posebno u svjetlu povećanog broja dolazaka u mješovitim migracijama. Učesnici, uključujući stručnjake i predstavnike iz nevladinih organizacija iz regije , aktivno su doprinijeli sastanku svojim znanjem, iskustvima i idejama, naglašavajući značaj solidarnosti i zajedničkog djelovanja u regionu. 

Teme diskusije uključivale su pristup teritoriji i azilu, sudsku reviziju predmeta azila, pritvor i alternative pritvoru, te posebne potrebe ranjivih tražilaca azila. Sastanak je istakao važnost efikasnog pristupa teritoriji i postupku azila, poštivanje prava tražilaca azila, te potrebu za razvojem efikasnih strategija za rješavanje izazova u ovoj oblasti. Učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Kosova*, Albanije, Crne Gore i Slovenije, kao i predstavnici Dutch Refugee Councila i Balkanskog savjeta za izbjeglice i migracije (BSIM), istakli su potrebu za jačanjem regionalne saradnje i razvojem zajedničkih inicijativa.

Zaključci sastanka usmjereni su na unapređenje praksi i politika u oblasti azila, sa posebnim naglaskom na pružanje podrške osobama koje traže međunarodnu zaštitu. Naglašena je potreba za kontinuiranim angažmanom svih zainteresiranih strana u cilju poboljšanja uslova i zaštite prava tražilaca azila.

Udruženje 'Vaša prava BiH' ističe značaj ovog dvodnevnog skupa kao platforme za jačanje regionalne saradnje i razmjene iskustava u oblasti azila. Zahvaljujući angažmanu i doprinosima svih učesnika, sastanak je postavio temelje za buduće inicijative i strategije koje će unaprijediti prakse i politike u zaštiti prava tražilaca azila. Sa podrškom partnera poput UNHCR-a, 'Vaša prava BiH' nastavlja svoju posvećenost osiguravanju efikasnog pristupa postupku azila i zaštite izbjeglica u našem regionu.


* Svako pozivanje na Kosovo treba u potpunosti razumjeti u skladu sa Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.