6.12.2023. 21:57
0
Građani BiH od danas bez viza mogu u Emirate
Stupio je na snagu sporazum o ukidanju viza za bh. državljane prilikom ulaska u Ujedinjene Arapske Emirate.

Objavilo je ovo večeras Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Podsjetimo, prije mjesec dana ministar Elmedin Konaković je potpisao Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o uzajamnom izuzeću od zahtjeva za ulaznu vizu.


Potpisivanjem Memoranduma državljani Bosne i Hercegovine koji su nosioci diplomatskog, službenog i običnog pasoša, s rokom važenja ne kraćim od šest mjeseci, izuzeti su od obaveze pribavljanja viza za putovanje u Ujedinjene Arapske Emirate. Svaka strana potpisnica Memoranduma dozvoljava drugoj strani potpisnici ulazak, izlazak i tranzit kroz teritoriju druge strane bez ulazne vize i bez naknade.

Konaković je tom prilikom istakao kako potpisivanje ovog memoranduma predstavlja historijski događaj koji otvara put unapređenju međusobnog razumijevanja, razvoju turizma, kulturnoj razmjeni i ekonomskoj saradnji između BiH i Emirata.

Ujedinjeni Arapski Emirati su proteklog ljeta donijeli odluku o ukidanju viza za Bosnu i Hercegovinu, a tada je rečeno da je još potrebno da sporazum ratificiraju organi vlasti u Bosni i Hercegovini (Vijeće ministara, Predsjedništvo BiH).

Ukidanje viza podrazumijeva i smanjenje dijela troškova putovanja u Emirate, obzirom na to da taksa za vizu za ulazak u zemlju iznosi 400 AED, što prema trenutno važećem kursu, iznosi oko 100 eura.

(Ajdin B.)

 

UAEMVP
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.