8.12.2023. 19:48
0
U Historijskom muzeju BiH postavljena izložba ilustracija posvećena borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama
Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, provođena pod sloganom Isključimo nasilje zajedno zatvorena je danas uHistorijskom muzeju BiH postavkom izložbe ilustracija bh. umjetnika/ca na temu rodno zasnovanog nasilja, te diskusijom kako umjetnost može doprinijeti podizanju svijesti javnosti o sprečavanju rodno zasnovanog nasilja.

Cilj ovogodišnje kampanje, koju je ured UN Women u BiH realizovao uz podršku Švedske,bio je skrenuti pažnju javnosti na značaj odgovornosti šire društvene zajednice u prevenciji i borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Na izložbi je predstavljeno 15 ilustracija čiji su autori/ce Ivana Janković, Nataša Konjević, Sabina i Zdravko Cvjetković, Vanja Lazić i Merisa Bašić. 

„Umjetnost kao izraz slobodnog mišljenja nam pruža mogućnost da se borimo protiv nasilja, nepravde i diskriminacije. Prava žena i poštivanje žena su nešto što moramo svakodnevno braniti i sticati. Stoga se nikada ne smijemo predati. Ako je jedna žena ili djevojčica izložena nepovjerenju, nedostatku poštovanja, psihičkom stresu, seksualnom uznemiravanju i nasilju - nikada ne smijemo sjediti mirno bez reakcije“, rekla jeBirgitta Jansson, savjetnica pri Ambasadi Švedske u BiH,dodajući da muškarci moraju promijeniti stavove i ponašanje, a društvo u cjelini - javne institucije, privatni sektor, civilno društvo i građani - moraju zajedno raditi na mijenjanju patrijarhalnih normi.„Nasilje prema ženama i djevojčicama nema mjesta u slobodnom i demokratskom društvu!“, dodala je.

„Umjetnici i umjetniceimaju moć da aktivno uključe zajednice u prevenciju rodno zasnovanog nasilja putem različitih saradnji. Raduje nas što smo tokom ovih 16 dana aktivizma omogućili takvu inicijativu, okupljajući šest umjetnika/cana zajedničkoj izložbi radova. Umjetnost izaziva stereotipe i pruža prostor za preoblikovanje i rušenje tradicionalnih rodnih normi koje podstiču nasilje“, rekla je Jo-Anne Bishop, predstavnica UN Women u BiH, dodajući da na ovaj način umjetnici/e postaju aktivisti koji koriste svoje platforme da potcrtaju poziv na društvenu promjenu i postaju zagovornici inicijativa usmjerenih na prevenciju i adresiranje rodno zasnovanog nasilja.„Ponosni smo što su odabrali biti dio ovogodišnje kampanje i postali saveznici u našoj misiji sprečavanja rodno zasnovanog nasilja“, dodala je.

U panel diskusiji, koju je moderirala Kristina Ljevak, učestvovali su ilustratori/ce Ivana Janković, Vanja Lazić i Zdravko Cvjetković, kao i redateljica predstave „Perzeide“ Karmen Obrdalj, i Ajla Demiragić, profesorica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Umjetnica Vanja Lazić se često u svom radu bavi aktivističkim temama, a na izložbi je predstavila triptih ilustracija koje šalju poruku kako je nužno odgajati mlade generacije da imaju nultu stopu tolerancije prema bilo kojem vidu nasilja. “Bilo mi je važno pokazati složenost ovog problema, te podsjetiti ljude kako svi možemo i moramo igrati ulogu u pronalasku rješenja. Smatram da umjetnost može biti vrijedan alat u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja. Rad umjetnika, koji će problem prikazati na drugačiji način, može biti korak ka promjeni, jer će privući pažnju i, nadam se, pokrenuti dijaloge koji onda vode do promjena”, izjavila je Lazić.

Da umjetnost može pomoći širenju svijesti o raznim problemima, pa tako i o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama, mišljenja je i umjetnik Zdravko Cvjetković koji sa suprugom Sabinom autorski potpisuje triptih radovačija je poruka da svi/e moramo doprinijeti vidljivosti problema nasilja i djelovati preventivno. “Drago mi je što smo imali priliku da učestvujemo u jednoj ovakvoj kampanji i ako naš rad dopre do samo jedne individue i potekne je na razmišljanje da se aktivnije uključi u rješavanje ovog problema, ja ću biti zadovoljan”, poručio je Zdravko. 

Izložbu ilustracija koje predstavljaju umjetnički odgovor ovih autora/ica na nužnost borbe cijelog društva protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u Historijskom muzeju BiH građani/ke će moći pogledati do 16.12.,  a ulaz je besplatan.

Podsjećamo, kampanja posvećena značaju prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama i djevojčicama počela je 24.11., igranjem predstave „Perzeide“, autorice Emine Kovačević – Podgorčević i rediteljice Karmen Obrdalj, u Pozorištu mladih u Sarajevu, a ova predstava koja govori o nasilju nad ženama izvedena je još jednom u Narodnom pozorištu Mostar. Tokom 16 dana aktivizma, u Tuzli i Banjoj Luci, održane su i panel diskusije o jačanju odgovora zajednice na rodno zasnovano nasilje. Na svim ovim događajima poslana je poruka da za nasilje nad ženama i djevojčicama #nemaizgovora.

Pratite društvene mreže UN Women u BiH – Facebook, Twitter i Instagram!

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.