9.12.2023. 20:28
2
Srbija, Crna Gora i RS: Orlić, Mandić i Stevandić tajno potpisali Deklaraciju za Savez srpskih zemalja?!
Brojni crnogorski portali objavljuju posljednjih nekoliko dana informaciju kako su predsjednici parlamenata Crne Gore, Srbije i bh. entiteta Republika Srpska Andrija Mandić, Vladimir Orlić i Nenad Stevandić u Beogradu 16. novembra, pred put u Budimpeštu gdje su prisustvovali konferenciji predsjednika skupština, potpisali Deklaraciju za Savez srpskih zemalja koja predviđa "integrisanje ovih teritorija u zajednički državni entitet".

Prema pisanju portala Antenam, ni Mandić ni Orlić nisu odgovorili na njihove upite vezano za ovu deklaraciju. Stevandić im je poslao, kako su to i naveli, poprilično ljutit odgovor, da su to insinuacije i neprovjerene informacije.

- Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić se susreo sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srbije Vladimirom Orlićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem 16. i 17. novembra, u Budimpešti na 11. konferenciji predsjednika parlamenata Jugoistočne Evrope, sa temom – proširenje Evropske unije. Sastanku su prisustvovali i predsjednici parlamenata Mađarske, Albanije, Sjeverne Makedonije, Federacije BiH, BiH i nepriznatog Kosova. Kao i Oliver Varhelyi, evropski komesar za susjedstvo i proširenje i predsjednik Donjeg doma italijanskog parlamenta Lorenzo Fontana. Tema svih razgovora je bila proširenje EU-a.

Vaše insinuacije i neprovjerene informacije, gdje je bio sastanak, o čemu se pričalo i ko je prisustvovao, su samo već poznati model stvaranja antisrpske histerije. Ili možda smatrate da su i predstavnici Albanije, Sjeverne Makedonije, Federacije BiH i "nepriznatog Kosova" razgovarali, a kasnije i potpisali nekakvu deklaraciju o "velikoj Srbiji"? Iskreno mi je žao što se još nismo susreli u Beogradu, ali sam siguran da vam nećemo uskratiti to zadovoljstvo - poručio je Stevandić.

Crnogorskiportal.me objavio je ekskluzivno prvi informaciju o Deklaraciji, kao i njen sadržaj. Naveli su da su informacije dobili od visoke zvaničnice u Skupštini Srbije.

Pokret za Savez Srpskih Zemalja je organizacija nastala iz udružene inicijative ideoloških i političkih istomišljenika, a sa specifičnim ciljevima koji će biti definisani u daljem tekstu ove deklaracije, usvojene od strane dole potpisanih, predsjednika skupština: Republike Srbije Vladimira Orlića, Republike Srpske Nenada Stevandića i Crne Gore Andrije Mandića, u Beogradu 16. novembra 2023g.

1. Pokret za Savez Srpskih Zemalja (u daljem tekstu: Pokret) je organizacija slobodno i dobrovoljno udruženih građana osnovana radi ostvarivanja ciljeva u skladu sa tačkama ove Deklaracije, na području Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao tri državna entiteta predominantno naseljena srpskim stanovništvom i historijski i duhovno utemeljena u tradiciji srpskog naroda.

2. Aktivnosti Pokreta vođene su namjerom da srpski narod, na teritorijama koje predominantno naseljava, konačno zadobije zasluženi politički, historijski i kulturološki status i utjecaj. Društvene i političke prilike u zemljama regiona ne odražavaju u potpunosti realnost koja se tiče pomenutog statusa Srba na ovim prostorima. Srbima se i dalje podmeću i nameću historijski i identitetski falsifikati, te im se na razne načine uskraćuje realna politička moć i društveni značaj.

3. Cilj Pokreta je da svojim djelovanjem na političkom, socijalnom, edukacionom, kulturološkom i drugim društvenim poljima, afirmiše i uspostavi što jaču povezanost i integraciju pripadnika srpskog naroda na teritorijama Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, samim tim i integrisanje ovih teritorija u jedan zajednički državni entitet.

Pokret će se baviti očuvanjem i afirmisanjem srpske nacionalne tradicije kroz saradnju sa političkim subjektima, civilnim sektorom, prosvjetnim i kulturnim poslenicima na teritorijama Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

4. Decenijama srpsko nacionalno biće u Crnoj Gori je trpjelo udare od strane ovog režima koji je imao jasnu namjeru da poništi srpski identitet kroz ukidanje srpskog jezika i nametanje historijskih falsifikata stvarajući kvazi-institucije kao što su Fakultet za Crnogorski jezik i Književnost i tzv. Crnogorska pravoslavna crkva. Budući da su politički predstavnici srpskog naroda u Crnoj Gori konačno konstituitenti vlasti, isti su u obavezi da isprave historijske nepravde i historijski diskontinuitet, koji su pothranjivani prethodnih decenija. Popis u Crnoj Gori pokazat će kao realnost to da je većinski narod u Crnoj Gori srpski, da govori srpskim jezikom, te da duhovno pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Nakon pada autokratskog režima u Crnoj Gori, stvorili su se realni uvjeti za ostvarivanje gore proklamovanih ciljeva.

5. Obaveza predstavnika srpskog naroda u strukturama vlasti u Crnoj Gori je da ova realnost bude preslikana u društveno-političke prilike u državi. U ovom smislu moraju iskoristiti svoje pozicije za uspostavljanje srpskog jezika kao zvaničnog službenog jezika u Crnoj Gori; raditi na još jačem utemeljenju Srpske pravoslavne crkve kao jedine legitimne institucije koja okuplja pravoslavne vjernike u Crnoj Gori.

6. U okvirima svojih nadležnosti predstavnici srpskog naroda koji su dio vlasti trebaju raditi na uspostavljanju zajedničkih odbora i radnih tijela između Republike Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, na poljima sigurnosti, vanjskih poslova, kulture i obrazovanja, a što bi sve zajedno vodilo ka većoj integraciji ovih državnih entiteta stvarajući temelje za formiranje Saveza srpskih zemalja kao konfederativne zajednice srpskog naroda.

7. Sve aktivnosti Pokreta za svoj krajnji cilj imaju stvaranje društvene i političke atmosfere u kojoj bi pripadnicima srpskog naroda bilo omogućeno da legitimno, kroz određene demokratske procese formiraju Savez srpskih zemalja kao konfederativnu državnu zajednicu.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.