17.12.2023. 15:08
0
Ako nakon praznika putujete iz BiH u Hrvatsku, budite na oprezu: Nećete smjeti unijeti meso, vino...
Predblagdansko razdoblje vrijeme je u kojemu se očekuje i veći broj dolazaka žitelja BiH koji su na privremenom radu u inozemstvu. A s obzirom na vrlo jasna i stroga pravila oko prenošenja određenih roba preko granice, treba uputiti na sve ono što će dijaspora moći iznijeti iz BiH onoga trenutka kada krene put zapadne Europe, piše Večernji list BiH.

Tri litre vina, jedna litra alkohola, šest litara piva, voće i povrće do pet kilograma, hrana za dojenčad do dva kilograma, lijekovi za upotrebu do sedam dana, novac do 20.000 KM u gotovini - količina je koju je dopušteno iznijeti iz BiH, odnosno unijeti u zemlje EU.

Razna svjetska događanja pojačala su kontrole na graničnim prijelazima, pooštrena su pravila prelaska granice s obiju strana.

Pojedine zemlje Europske unije koje su dio schengenske zone ponovno su vratile unutarnje granice. Među ostalima i Hrvatska, zbog čega državljani BiH trebaju obratiti pozornost što i u kojoj količini prevoze u svojim automobilima prilikom prelaska državne granice. A ograničenja postoje i prilikom ulaska u našu zemlju.

Kako su podsjetili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, svaki građanin prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom može unijeti stvari u osobnoj prtljazi u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih davanja. Sve što prelazi spomenutu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

Inače, kako su objasnili iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, osobna prtljaga je sva prtljaga koju putnik prijavi nadležnom carinskom tijelu pri ulasku u carinsko područje BiH, kao i svaka druga prtljaga koju naknadno predoči carinskom tijelu nakon dolaska u to područje, pod uvjetom da može dokazati da je navedenu prtljagu istodobno prilikom odlaska iz druge države predao prijevozniku kao svoju osobnu prtljagu radi prijevoza u BiH.

Ističu kako će u razdoblju pred kraj godine, kada predstoji pojačan dolazak građana BiH iz inozemstva, kao i pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za neizravno oporezivanje BiH provoditi detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH, piše Vecernji.ba.

Prema Pravilniku o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima koji je na snazi u BiH, oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja odobrava se za sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu: duhan i duhanski proizvodi: do 200 cigareta, ili do 100 cigarilosa (cigarilosi su cigare težine do 3 grama po komadu), ili do 50 cigara, ili do 250 grama duhana za pušenje ili odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duhanskih proizvoda.

Kada je riječ o pićima s udjelom alkohola većim od 22% volumena ili nedenaturiranom etilnom alkoholu s udjelom alkohola od 80% volumena i više: 1 litra, ili s udjelom alkohola 22% volumena i manje: 2 litre, ili odgovarajućoj proporcionalnoj kombinaciji količine navedenog alkohola i pića, mirno vino: 4 litre, pivo: 16 litara. Putnici do 17 godina nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih davanja na duhan i duhanske proizvode, alkohol i alkoholna pića, mirno vino i pivo.

Prema Pravilniku o mjerama za sprječavanje unošenja, širenja i suzbijanja štetnih organizama na bilju, biljnim proizvodima i reguliranim objektima, mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda koje su izuzete od fitosanitarnog pregleda i propisanog postupanja.

Male količine bilja i biljnih proizvoda u smislu tog pravilnika su: svježe voće i povrće (izuzev krumpira) ukupne težine do pet kg, zatim sječeno cvijeće i dijelovi biljaka uvezani u buket ili vijenac, jedan buket ili vijenac, potom sjeme cvijeća i povrća (izuzev sjemena krumpira) u originalnom pakiranju ukupne težine do 100 gr koje nije namijenjeno za prodaju.

Uz navedeno, dopušten je unos do pet paketića lukovice i krtole ukrasnih biljaka, ukupno do tri kg novogodišnje jele bez korijena, jedan komad sobnoga bilja i lončanica (izuzev bonsai stabla), do tri biljke balkonskog bilja i neodrvenjelo ukrasno grmlje, najviše deset biljaka.

Dopušteno je unijeti ili poslati u BiH osobne pošiljke mesa i mlijeka te njihovih proizvoda (osim mlijeka u prahu za dojenčad, dječje hrane i specijalne hrane ili specijalne hrane za kućne ljubimce potrebne iz medicinskih razloga) pod uvjetom da one dolaze iz država članica EU-a, Andore, Lihtenštajna, Norveške, San Marina, Švicarske, Farskih otoka, Grenlanda, Islanda, Crne Gore, S. Makedonije.

Kada je pak riječ o osobama koje putuju iz BiH u RH cestovnim ili željezničkim prijevozom, mogu bez problema unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duhana za pušenje.

Svi putnici mogu unijeti jednaku količinu od 50 grama grijanog duhanskog proizvoda, 10 mililitara e-tekućine te 50 grama tzv. novih duhanskih proizvoda iz članka 94. stavka 2. Zakona o trošarinama. Putnici u zračnom prometu u Hrvatsku mogu unijeti nešto više duhanskih prerađevina od onih koji putuju drugim oblicima prometa. Oni u zračnom prijevozu mogu unijeti 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duhana za pušenje.

Kad su u pitanju alkoholna pića, jednaka pravila vrijede i za putovanja cestovnim, zračnim i pomorskim prijevozom - svima koji ulaze u ovu državu dopušteno je unijeti po 16 litara piva, 4 litre vina te 2 litre alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jednu litru jačih alkoholnih pića.

Kada je riječ o hrani, pravila su značajno stroža te tako neke namirnice nije dopušteno unijeti ni u sendviču.

Pravila nalažu da se iz BiH u Hrvatsku uopće ne može unijeti meso i mlijeko te proizvodi od mesa i mlijeka. S druge strane, dopušteno je po osobi unijeti 20 kilograma svježe, sušene, kuhane, osoljene ili dimljene ribe, kozica, rakova i dagnji.

Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog podrijetla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih krakova, tu je dopušteno unijeti do 2 kg po osobi.

Limiti su postavljeni i kada je u pitanju voće i povrće. Prema važećim propisima, iz BiH se u RH može unijeti svježeg voća i povrća, osim krumpira, do 5 kilograma po osobi.

Putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku unijeti do 2 kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrana koja se koristi zbog medicinskih razloga te hrane za kućne ljubimce koja se koristi iz zdravstvenih razloga uz uvjete da ne zahtijeva držanje u hladnjaku prije otvaranja.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.