5.1.2024. 17:17
1
Paradirao sa "Noćnim vukovima" tokom 9. januara: Podoficir OSBiH oslobođen krivice
Podoficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Slobodan Rudović sa Sokoca, koji je učestvovao prošle godine na paradi u Istočnom Sarajevu tokom proslave neustavnog dana RS-a i to u sastavu Noćnih vukova, "oslobođen je od krivičnog gonjenja da je prekršio Etički kodeks učešćem na proslavi 9. januara."

Podsjećanja radi, Disciplinski postupak protiv Rudovića pokrenut je u januaru prošle godine. Ovu informaciju potvrdio je na press konferenciji njegov advokat Siniša Mikić.

- Tročlano Vojno disciplinsko vijeće Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH donijelo je odluku o obustavljanju postupka protiv podoficira za zalihe Glavne logističke baze u Doboju Slobodana Rudovića, koji je osumnjičen da je učestvovao u proslavi dana RS-a i bio učesnik defilea u sastavu ešalona ruskog moto kluba Noćni vukovi na proslavi u Istočnom Sarajevu. Prošle godine 6. decembra objavljena je odluka kojom je Rudović oslobođen od odgovornosti, ali još nisam dobio pisani otpravak te odluke koja je objavljena i na snazi - pojasnio je Mikić.

Dodao je da je u postupku bilo više disciplinskih aspekata, ali da se u suštini potenciralo učestvovanje na obilježavanju neustavnog dana RS-a.

- Koliko sam ja upoznat, ovo je jedinstveni postupak i ja sam u ovom predmetu navodio kao argumentaciju da se postupak u cijeloj BiH vodi samo protiv ovog jednog vodnika-magacionera, da pokušavaju trenirati disciplinu na običnim građanima, odnosno zaposlenima u Oružanim snagama i samim tim negativno utjecati na odnos građana prema Oružanim snagama - izjavio je Mikić, poručujući "da oslobađajuća presuda ide u prilog tome da ne postoje zakonske prepreke za obilježavanje dana RS-a, kao i učešće na svečanosti".

Podsjećanja radi, Noćni vukovi su ekstremistička proruska grupa. Miljenici su ruskog predsjednika Vladimira Putina. Smatraju se jednim od važnih načina na koji Rusija širi svoj utjecaj, a predsjedniku ovog kluba Aleksandru Zaldostanovu zvanom Hirurg ulaz je zabranjen u najmanje dvije države Evropske unije, SAD i Kanadu. Ulaz mu je zabranjen i u našu zemlju.

Kada je u pitanju spomenuti slučaj i obilježavanje 9. januara, kojeg je Ustavni sud BiH osporio prije nekoliko godina, na video snimcima koji su tada objavljeni u dnevniku na TV N1 jasno su se vidjeli pripadnici OS BiH. Jedan od njih je bio poručnik Nenad Pavić.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.