10.1.2024. 18:41
2
I Schmidt se oglasio povodom proslave neustavnog dana RS: Evo šta je poručio entitetskim vlastima
Svaka osoba ima temeljno pravo da živi slobodno i bez straha od diskriminacije ili fizičkog maltretiranja u svakom dijelu Bosne i Hercegovine. No, zabrinjavajući incidenti s namjerom zastrašivanja povratnika, zabilježeni u raznim dijelovima zemlje tokom proteklih nekoliko dana, izazivaju ozbiljne posljedice na napredak postignut u poslijeratnom oporavku BiH u posljednjih trideset godina.

Incidenti, potaknuti sve izraženijim nacionalističkim diskursom, uključujući i oko neustavnog obilježavanja 9. januara, ne samo da ugrožavaju sigurnost i dobrobit povratnika, već predstavljaju i ozbiljnu prijetnju investicijama, integraciji u EU i općem prosperitetu zemlje.

- RS treba imati svoj dan, ali taj dan se ne može obilježavati tako da se time diskriminiraju neki građani ili se na drugi način izazivaju podjele. Politički lideri ove zemlje uvijek moraju imati na umu da njihove riječi imaju težinu. Riječi se lako mogu pretvoriti u radnje koje utječu na živote pojedinaca.

Pozivaju na suzdržanost u korištenju retorike koja može izazvati tenzije i podjele te umjesto toga naglašava važnost dobrobiti svih građana.

OHR podsjeća Republiku Srpsku na obvezu osiguravanja uvjeta za harmoničnu reintegraciju povratnika, te poziva vlasti da poduzmu korake protiv nasilja, diskriminacije ili zastrašivanja bilo koje zajednice na njihovom teritoriju. OHR poziva nadležne organe da hitno poduzmu mjere za pružanje sigurnosti i zaštite svim građanima.

Unatoč izazovima, OHR pozdravlja suzdržanost nekih lidera u BiH, koji su usmjereni na ključne reforme potrebne za početak pregovora o članstvu sa EU. Poziva se na opredijeljenost za demokraciju, ljudska prava i zajednički budući prosperitet, ključne elemente u osiguranju stabilne i napredne Bosne i Hercegovine.

(Ajdin B.)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.