12.1.2024. 8:04
0
Vođa Huta najavio odmazdu Americi i Britaniji: "Uskoro će shvatiti kakvu su ludost uradili..."
Politički vođa Huta Mohammed al-Bukhaiti zaprijetio je da će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti da su napadi na Jemen najveća ludost u njihovoj historiji".

"Amerika i Britanija su pogriješile kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava", napisao je na X-u.

On je dodao da je svaki pojedinac na ovom svijetu suočen s dva izbora.

"Ili stati uz žrtve genocida ili stati uz njegove počinitelje", poručio je.

Visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da još nije bilo nikakvog vojnog odgovora Huta na zračne napade SAD-a i Velike Britanije uz podršku još nekoliko zemalja.

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Njemačke, Nizozemske, Novog Zelanda, Republike Koreje, Velike Britanije i SAD-a su zajedničku izjavu.

Navode široki konsenzus međunarodne zajednice protiv Huta i ističu prošlomjesečnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se pobunjenici pozivaju da zaustave svoje napade na brodove u Crvenom moru.

"Ovi precizni udari imali su za cilj poremetiti i degradirati sposobnosti koje Huti koriste za prijetnju globalnoj trgovini i životima međunarodnih pomoraca u jednom od najkritičnijih plovnih putova na svijetu. Naš cilj je i dalje deeskalacija napetosti i ponovno uspostavljanje stabilnosti u Crvenom moru."

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da je naredio udare "kao direktan odgovor na napade Hutija bez presedana na međunarodne pomorske brodove u Crvenom moru".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.