18.1.2024. 19:02
0
Ustavni sud donio presudu: Neustavan član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u RS-u
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučio je na plenarnoj sjednici 18. januara da je član zakona kojim se kriminalizuje kleveta u Republici Srpskoj neustavan. Ustavni sud BiH je i ukinuo tu odredbu, prenosi Dnevni avaz.

Apelaciju je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH krajem avgusta prošle godine.

Zvizdić je uputio i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud BiH obustavio primjenu odredbi kojima se u RS kleveta tretira kao krivično djelo do konačne odluke Ustavnog suda BiH o ustavnost.

Kleveta u RS je kriminalizovana izmjenama entitetskog Krivičnog zakonika, koje su usvojene u Skupštini Republike Srpske u julu 2023. godine.

Izmjene su stupile na snagu 26. avgusta, od kada je kleveta u ovom entitetu i zvanično postala krivično djelo.

U tekstu zakona, klevetom se naziva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji o nekoj osobi, te su predviđene i novčane kazne od 500 do 3.000 eura.

Kriminalizacija klevete u RS, po Zvizdićevom mišljenju, krši odredbe Ustava BiH koje govore o ljudskim pravima i demokratskim načelima, diskriminaciji, a krše i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, te Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

Zvizdić je, nakon podnošenja apelacije rekao da bi kriminalizacija klevete u primjeni imala negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a posebno bi bio otežan rad medija.

Narodna skupština RS-a u julu 2001. godine prebacila je klevetu iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS.

Odlukom Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown), nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, i iz Krivičnog zakona Federacije BiH je u novembru 2002. godine izbačeno djelo protiv ugleda i časti.

Koristeći Bonske ovlasti Ured visokog predstavnika je, istovremeno, u tom bh. entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Na taj način je BiH, prije više od 20 godina, postala prva zemlja Zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.