26.12.2023. 14:12
1
Stevandić: "NSRS neće imenovati nove sudije u Ustavni sud BiH, dok strani ne odu"
FOTO: N1
Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS, uputio je molbu stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH da podnesu ostavke. Također, poručio je da NSRS neće imenovati nove sudije, dok strani ne odu.

- I tim činom da pomognu reforme u BiH koje su potrebne na njenom putu ka EU - kazao je Stevandić. 

Također, izjavio je da BiH ne može funkcionisati preglasavanjem sudija u Ustavnom sudu. 

Prema njegovim riječima, stav predstavnika RS je da neće imenovati dvojicu sudija u "krnji" Ustavni sud Bosne i Hercegovine sve dok ne bude donesen zakon o Ustavnom sudu i okončan mandat stranih sudija. 

Nakon penzionisanja Zlatka Kneževića, od naredne godine u tom sudu neće biti niti jednog sudije iz RS-a, dok je izbor sudije iz reda hrvatskog naroda blokiran u Parlamentu FBiH.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.