22.1.2024. 18:40
0
BiH među 47 zemalja koje su podržale Ukrajinu u UN-u, Srbija jedina iz regiona odbila
FOTO: ilustracija
Ukrajinski ambasador pri UN-u Sergiy Kyslytsya obratio se na skupštini UN-a konstatujući licemjere Rusije koja je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti kako bi kritikovala promet oružja Ukrajini.

Kyslytsya se obratio u ime vlada Ukrajine, Albanije, Australije, Austrije, Belgije, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Izraela, Italije, Japana, Letonije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Maršalovih Ostrva, Monaka, Crna Gore, Holandije, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Republike Moldavije, Republike Koreje, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, ali i naše zemlje Bosne i Hercegovine. Sve ove zemlje su podržale izjavu ambasadora, a iz regiona samo se Srbija nije pridružila u podršci saopštenju ukrajinskog ambasadora.

"Ističemo licemjerje Ruske Federacije koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi kritikovala zakoniti promet oružja Ukrajini koji je učinjen kao podrška inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu, kao što je navedeno u članu 51. Povelje UN-a. Ovaj današnji sastanak je još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog agresorskog rata protiv Ukrajine i njene intenzivirane kampanje sistematskih zračnih udara ubijajući civile i uništavajući kritičnu infrastrukturu", navodi se u saopštenju.

Ukrajnski ambasador ponavlja odlučnu osudu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja predstavlja očito kršenje Povelje UN-a.

"Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. Dok Ukrajina pokušava da odbrani svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja. Osuđujemo stalnu vojnu podršku ruskom agresivnom ratu, uključujući Iran, Bjelorusija i DNRK i nastavljamo pozivati sve zemlje da ne daju oružje i vojnu opremu, uključujući projektile i dronove ili drugu podršku za ruski agresivni rat", poručuje.

Dodaje da to uključuje kršenja embarga UN-a na oružje Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji (DPRK) od Rusije i DNRK, usvojenog uzastopnim rezolucijama Vijeća sigurnosti.

"Pozivamo DNRK i Rusiju da se pridržavaju ovih rezolucija Vijeća sigurnosti i ostajemo zabrinuti da ruska Federacija koristi balističke rakete iz DNRK-a daje DNRK vrijedan uvid u tehničke mogućnosti njenog oružja. Osim toga, postoje jasni dokazi o iranskim nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica u Rusku Federaciju kada su postojala ograničenja koja zabranjuju takve transfere prema rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a. Ruska Federacija je više puta koristila ove bespilotne letjelice u udaru na kritičnu infrastrukturu, uključujući silose za žito, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini", navodi.

Na kraju poručuje da postupci Ruske Federacije potkopavaju kredibilitet rezolucija Vijeća sigurnosti, potkopavaju globalni režim neširenja, te pogoršavaju regionalne tenzije.

"Pozivamo sve države članice UN-a, uključujući Rusku Federaciju, da u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti. Moramo osigurati odgovornost za teške zločine po međunarodnom pravu počinjene na teritoriji Ukrajine i osigurati pravdu za sve žrtve i prevenciju budućih zločina. Pozivamo Rusku Federaciju da prekine svoj agresorski rat i odmah povuče svoje trupe sa teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica", zaključuje se u saopštenju.

Sjednica Vijeća sigurnosti je u toku, a prisutan je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.