1.2.2024. 19:28
0
Nebojša Mraović godinama pod fontanom skrivao kosti Bošnjaka: Ko štiti brčanskog ljekara?
Ne samo da ga se i dalje ne hapsi, ne samo da je i dalje na slobodi, već čovjek ima sopstvenu ordinaciju u kojoj i dan-danas liječi pacijente. I kao da se ama baš ništa nije ni dogodilo. Bruka i sramota za bh. pravosuđe.

Ovim je riječima predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović za Novinsku agenciju Patria prokomentarisao slučaj brčanskog ljekara Nebojše Mraovića, koji je još u septembru prošle godine dospio u žižu bh. javnosti.

Podsjetimo, ekshumacijom koju je Institut za nestale osobe (INO) BiH obavio 21. septembra 2023., u dvorištu Mraovićeve privatne kuće, smještene u brčanskom naselju Srpska Varoš, pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci dvije osobe zabetonirani u fontani. Na osnovu DNK analize, utvrđeno je da pripadaju žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.

Prema tvrdnjama svjedoka, ali i njegovom sopstvenom priznanju, Mraović je te posmrtne ostatke 1997. donio u Brčko, nakon čega ih je proučavao i koristio u svojoj praksi, da bi u konačnici 2012. bile sakrivene i zabetonirane ispod fontane u dvorištu njegove porodične kuće.

Tahirović se pita - šta rade nadležne policijske agencije i pravosudne institucije? Zašto ništa ne poduzima ni tužilaštvo?

- Ljekar za kojeg je utvrđeno da je kosti žrtava genocida u Srebrenici koristio za svoje potrebe, a zatim ih zakopao u vlastitom dvorištu, i danas bez ikakvog sudskog naloga prima pacijente.

Zar jedna takva osoba ne bi trebala već biti u pritvoru? Ili je ipak veći fokus na hapšenju imama po Rs-u, uz svesrdnu podršku MUP-ova iz FBiH.

Zahtijevamo od Tužilaštva BiH da bez odlaganja preuzme slučaj ljekara iz Brčkog, te ga u skladu sa zakonom i procesuira - poručio je Tahirović.

Naš sagovornik strahuje da ovaj slučaj ima veze sa sistemskim uništavanjem tragova genocida koji je trajao godinama, što je Sud u Hagu detaljno dokumentovao i raskrinkao plan kada su zločinci pod plaštom tzv. asanacije terena prekopavali masovne grobnice i dodatno sakrivali tijela.

- Državno tužilaštvo mora hitno pokrenuti istragu, jer se, po svemu sudeći, radilo o sistemskom uništavanju tragova i moguće je da ljekar zna kako i na koji način je došao do tijela i ko su bili saradnici.

I da li možda zna neke druge informacije? Možda zbog toga ljekar uživa zaštitu što zna i više od onog što je otkriveno - zaključuje Tahirović u razgovoru za Patriju.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.