2.2.2024. 17:26
0
Pozivi preko interneta i platforme X: Delegacija EU u BiH poziva vlast u RS-u da procesuira napade na Bošnjake
Delegacija Evropske unije u BiH osudila je napad na povratnika Bahrudina Gušu koji se 30. januara dogodio u Višegradu.

Napad se, prema navodima entitetskog MUP-a, dogodio 15-ak minuta prije ponoći ispred salona u naselju Bikavac.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo okvalifikovao je Bahrudinove povrede kao teške, te ovlastio policijske službenike da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja krivičnog djela.

"Policijski službenici su 31. januara identifikovali i pronašli osobu inicijala M.S. iz Višegrada nad kojim je u službenim prostorijama Policijske stanice Višegrad izvršena kriminalistička obrada. Dalji rad je u toku", saopšteno je iz MUP-a Rs.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su da je brza reakcija policije u hvatanju navodnog počinioca za svaku pohvalu, ali da učestalost napada na bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni ozbiljno zabrinjava.

"Pozivamo nadležne vlasti u Rs da učine više na sprječavanju zločina nad bošnjačkim povratnicima i do kraja istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinioce napada", navodi se u reakciji Delegacije EU objavljenoj na platformi X.

RSE podsjeća da su krajem marta 2023. u selu Omeragići na području Višegrada napadnuti Fadil i Ajša Memišević. Oni su pretučeni i ukradeno im je sedam hiljada maraka. Počinilac ili više njih nisu pronađeni.

Zbog učestalih napada na povratnike, pet udruženja žrtava rata u BiH zatražilo je u septembru 2023. od EUFOR-a i NATO-a da zaštite bošnjačke povratnike u entitetu Rs.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.