15.2.2024. 21:21
0
Crnoj Gori iz Haga dostavljeni podaci o učešću njenih državljana u ratu u BiH
Pred Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore trenutno se sprovodi izviđaj u 12 predmeta ratnih zločina, dok je u fazi istrage jedan predmet.

To su podaci koji se navode u danas usvojenoj Platformi za učešće crnogorske delegacije na XIII sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji će biti održan u Podgorici 21. februara.

Navodi se i da je intezivirana saradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, što je rezultiralo dostavljanjem materijala tužilaštvu od Međunarodnog rezidualnog mehanizma a koji upućuje na učešće crnogorskih državljana u ratnim dešavanjima na području BiH, piše RTCG.

U Specijalnom crnogorskom tužilaštvu godišnjim rasporedom tri tužioca određena su za postupanje u predmetima ratnih zločina, a u izvještajnom periodu od 25. januara 2023. do 1. februara ove godine, pred ovim Tužilaštvom formirano je 14 predmeta u vezi s ratnim zločinima.

Pred Višim sudom u Podgorici je, po optužnici Specijalnog državnog tužilaštva od 22. oktobra 2021. jedan postupak u toku protiv jednog lica.

Optužnica je podignuta zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142 stav 1 Krivičnog zakona SRJ (ubistvo dva civila i silovanje jedne ženske osobe bošnjačke nacionalnosti), protiv crnogorskog državljanina zbog krivičnog djela učinjenog na teritoriji BiH.

Optužnica je potvrđena i postupak je u fazi glavnog pretresa.

Također, pred Višim sudom u Podgorici u toku je krivični postupak protiv okrivljenog P.S. zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz čl.142 st. 1 KZ SRJ. Naredni pretres je zakazan za 29. februar 2024. godine.

Početkom februara 2023. arhiviran je jedan predmet jer je nakon sprovedenog izviđaja utvrđeno da ne postoji osnovana sumnja da je izvršeno bilo koje krivično djelo iz nadležnosti ovog Tužilaštva ili neko drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

U izvještajnom periodu, u oblasti ratnih zločina primljeno je 10 zamolnica (pet od Bosne i Hercegovina, tri od Srbije, te po jedna od Kosova i Hrvatske) i po istima su formirani predmeti.

Kako se navodi u Platformi, u odnosu na sedam zamolnica je postupljeno i dostavljeni su odgovori državama koje su dostavile zamolnice - države molilje, jedan je dostavljen Višem sudu u Podgorici na nadležnost i dalje postupanje, a u dva predmeta se nalaze u fazi izviđaja.

Poslate su četiri zamolnice (dvije Srbiji, te po jedna Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj), a na dvije zamolnice je dostavljen odgovor od strane zamoljenih država.

U skladu s preporukama Tužilaštva Mehanizma o potrebnim zakonodavnim izmjenama koje bi omogućile korištenje dokaza Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Mehanizma u postupcima vođenim u Crnoj Gori, te kako bi se olakšalo efikasno procesuiranje predmeta ratnih zločina, kao i u odnosu na odredbe koje se tiču prava žrtava, pripremljene su izmjene Zakonika o krivičnom postupku koje su sada spremne za razmatranje i usvajanje u Skupštini.

Navodi se da je intezivirana saradnja sa Specijalnim policijskim odjeljenjem u pogledu istraživanja u predmetima ratnih zločina, na način što je formiran poseban istražni tim za ratne zločine, koji čine specijalna tužiteljica Tanja Čolan Deretić, pravni savjetnik iz Specijalnog državnog tužilaštva i tri istražitelja - pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore postiglo je značajan napredak u proaktivnoj istrazi i procesuiranju ratnih zločina u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

U vezi sa predmetom formiranim povodom istražnih spisa Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, predstavnik Specijalnog državnog tužlaštva održao je 19. septembra 2023. sastanak sa predstavnicima Mehanizma.

Intezivirana je saradnja s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, što je rezultiralo razmjenom informacija, odnosno dostavljanjem materijala ovom Tužilaštvu od strane Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji upućuje na učešće crnogorskih državljana u ratnim dešavanjima na području BiH, na osnovu kojih je, u novembru 2023. formiran novi predmet.

Već u decembru iste godine, uz saradnju sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine i Specijalnim policijskim odjeljenjem, donesena je naredba o sprovođenju istrage i osumnjičenom je određen pritvor.

Kako navode, istraga je u toku.

U skladu sa Strategijom za istraživanje ratnih zločina iz 2015., Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavlja izvještaj o implementaciji Strategije za period od dva mjeseca o svim preduzetim radnjama u predmetima ratnih zločina.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.