28.2.2024. 22:52
0
Na Erdoganov veliki forum dolazi državni vrh BiH: Stiže i Dodikova supruga, iz SDA najavljen šef Asocijacije mladih
FOTO: screenshot
Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić, te ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, pozvani su kao učesnici Diplomatskog foruma u Antaliji u Turskoj, čiji je pokrovitelj i domaćin turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Raport.
Ovaj forum inače se održava po treći put i okupit će šefove država i vlada, ministre, diplomate privrednike, političare, akademike i predstavnike medija iz cijelog svijeta.

Kao učesnik skupa najavljen je i Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH. Zanimljivo je da je kao zvanični učesnik Foruma najavljena i Snježana Dodik, supruga predsjednika RS, koja u tom svojstvu učestvuje na ovom skupu.

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije u delegaciji je koja predstavlja tu zemlju.

Predsjednik Srbije, barem sudeći prema zvaničnom protokolu Foruma neće biti u Antaliji, ali je među učesnicima njegova supruga Tamara Vučić.

Interesantno je i da među učesnicima nema nikoga od aktuelnih zvaničnika Hrvatske, ali je najavljeno učešće bivše hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, kao i mađarskog premijera Viktora Orbana.

Među zvanično najavljenim učesnicima skupa nema Bakira Izetbegovića, aktuelnog predsjednika SDA, kao ni njegove supruge Sebije Izetbegović, koji važe za porodične prijatelje turskog predsjednika Erdoana koji je bio i kum na vjenčanju kćerke Izetbegovićevih prije nekoliko godina u Sarajevu.

Na spisku učesnika iz SDA iz BiH jedino je Haris Šabanović, predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma u Antaliji bit će "Jačanje diplomacije u vremenima previranja", a u okviru Foruma bit će održan i panel pod nazivom "Izazovi i prilike na Balkanu".

Kako najavljuju organizatori Foruma, cilj skupa je potaknuti razmišljanja za traženje mirnog rješenja iz turbulentnih vremena kroz koja svijet prolazi.

"Ratovi koji su u toku, teroristički činovi, neregularne migracije, porast ksenofobije i islamofobije, nepredviđeni rizici od umjetne inteligencije, klimatske promjene, prirodne katastrofe, epidemije i sve veći socioekonomski jaz čine neiscrpan popis globalnih izazova", navode organizatori predstojećeg Foruma u Turskoj.

Najavljeno je da će se učesnici skupa baviti i činjenicom da će 2024. godine trećina svjetskog stanovništva izaći na izbore.

"Mnoga će pitanja o utjecaju izbora na hitna međunarodna pitanja i zabrinutost zbog dezinformacija i lažnih vijesti kojima manipulira umjetna inteligencija biti na međunarodnom dnevnom reda", naveli su organizatori Diplomatskog foruma u Antaliji.
Erdogan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.