5.3.2024. 17:03
0
Baerbock u PSBiH: BiH trenutno ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka EU
Ministrica vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalena Baerbock kazala je tokom razgovora sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) da BiH trenutno ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka Evropskoj uniji.

Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Kemal Ademović i Nikola Špirić, predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara i Denis Zvizdić, te predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Marina Pendeš, u ime zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Dragana Čovića i predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Sanja Vulić, u ime zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Nebojše Radmanovića, razgovarali su s ministricom Baerbock o nastavku procesa evropskih integracija BiH i jačanju bilateralne saradnje dvije prijateljske države.

Naglašavajući da Njemačka želi da vidi BiH i sve zemlje zapadnog Balkan u Evropskoj uniji, kao i da želi da nastavi da podržava i prati BiH na evropskom putu, šefica njemačke diplomatije ocijenila je kako BiH trenutno ima jedinstvenu šansu da napravi veliki korak ka EU.

Kazala je kako je ubijeđena da BiH sada treba da iskoristi tu šansu, te dodala da je jedan od važnih ciljeva njene posjete upućivanje poruke ohrabrenja institucijama BiH da nastave sa usvajanjem reformskih zakona i ispunjavanjem uslova za otvaranje pristupnih pregovora o punopravnom članstvu u EU.

U razgovoru, kome su prisustvovali i poslanici Bundestaga SR Njemačke Deborah Düring, Jürgen Hardt i Ulrich Lechte, te specijalni predstavnik Vlade SR Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin, ministrica  Baerbock pomenula je značaj usvajanja Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te zaključenja sporazuma sa FRONTEX-om u cilju zaštite granica BiH i granica EU. Također je pomenula značaj ispunjavanja preporuka OSCE-a i ODIHR-a u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Izrazila je zainteresiranost njemačkih investitora za ulaganje na tržištu BiH i drugih zemalja regiona, te, s tim u vezi, podvukla važnost daljeg provođenja reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Ocjenjujući da posjeta ministrice vanjskih poslova i cijele delegacije SR Njemačke predstavlja ohrabrenje uoči donošenja odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora o članstvu BiH u EU, članovi rukovodstva oba doma PSBiH upoznali su gošću s naporima da se u narednim danima usvoje usaglašena zakonska rješenja o sukobu interesa i izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi BiH.

Zahvaljujući se Njemačkoj na političkoj i ekonomskoj podršci, članovi kolegija oba doma PSBiH kazali su kako proces evropskih integracija, o kojem postoji konsenzus svih relevantnih političkih faktora u BiH, može biti rješenje za složene političke prilike u BiH.

S tim u vezi, kazali su kako je u posljednjih godinu dana Bosna i Hercegovina preduzela kredibilne napore na ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, te izrazili nadu da će odluka Evropskog vijeća o tome biti pozitivna, te nakon 21. marta omogućiti snažniji intenzitet razgovora o otvorenim pitanjima i dalje kretanje BiH na evropskom putu.

Najglašavajući kako Njemačka predstavlja jednog od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH, članovi rukovodstva oba doma PSBiH založili su se za dodatno jačanje ekonomske saradnje i razvoj bilateralnih odnosa između BiH i SR Njemačke, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.