10.3.2024. 15:45
0
MUP Kantona Sarajevo bira izvođača radova za uklanjanje objekta u Kolodvorskoj ulici
MUP Kantona Sarajevo nastavlja sa aktivnostima na izgradnji novog modernog sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova KS u ulici Kolodvorska.

Krajem ove sedmice MUP Kantona Sarajevo pokrenuo je postupak javne nabavke za izbor izvođača radova koji će pristupiti rušenju i uklanjanju postojećeg objekta u ulici Kolodvorska na čijem mjestu je planirana izgradnja nove zgrade.

“U skladu sa zacrtanom dinamikom, pokrenuli smo postupak za izbor izvođača radova za uklanjanje postojeće građevinske konstrukcije u ulici Kolodvorska. Kada provedemo postupak i izaberemo izvođača radova, imat će rok od 45 dana da sruši i u potpunosti ukloni stari objekat sa lokacije. To je preduslov da počnemo izgradnju nove zgrade koju planiramo u sljedećoj godini. Uporedo s tim rješavamo administrativna pitanja,” potvrdio je ministar Admir Katica.

Procijenjena vrijednost rušenja iznosi 769.230 KM, a sredstva za izvođenje radova obezbijeđena su u budžetu MUP-a Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, na lokaciji u ulici Kolodvorska – u blizini nekadašnje zgrade Energoinvesta, nalazi se nedovršeni objekat čija je gradnja počela krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća sa namjenom smještaja upravne zgrade 'Vodovoda i kanalizacije'. Na prostoru se decenijama ništa nije radilo, niti je došlo do okončanja započete gradnje. S druge strane, lokacija je idealna za izgradnju centralne administrativne zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, zbog prirode poslova koji će se tu obavljati, kao i same površine potrebne za izgradnju.

Krajem 2023. godine premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i direktor KJKP „Vodovod i kanalizacija“ Rusmir Salić potpisali su Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu u vezi sa prostorom u ulici Kolodvorska, a na kojem će se biti izgrađena nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovaj korak približio je MUP KS ostvarenju dugogodišnjeg cilja, a to je izgradnja nove zgrade i administrativnog sjedišta. Ipak, samom potpisivanju ugovora prethodio je niz ključnih koraka i aktivnosti koji su morali biti poduzeti kako bi se pokrenuo projekat izgradnje nove zgrade MUP-a KS, prvi put od 1997.godine.

U 2023. godini završen je i idejni projekat rušenja postojeće građevine na ovoj lokaciji, a rušenje je planirano tokom 2024.godine. Plan MUP-a KS i ministra Admira Katice je da se u 2024. godini završi idejni i izvedbeni projekat nove zgrade, osiguraju administrativne dozvole, te izvrši uklanjanje postojeće građevine sa lokacije.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.