15.3.2024. 19:16
2
Dodik: RS-u treba da pripadne mjesto glavnog pregovarača sa EU
Predsjednik Rs-a Milorad Dodik smatra da Rs-u treba pripasti mjesto glavnog pregovarača s EU.

Pozdravio je najavu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, iako to, kako je naveo, bez konkretnog datuma otvaranja pregovora i ne znači previše.

- Evropski put je SNSD podržavao kroz svoje aktivnosti i dio smo dogovora. Smatramo da dio zahvalnosti pripada i SNSD-u - izjavio je lider SNSD-a nakon sjednice Izvršnog komiteta te stranke u Banjoj Luci.

Dodik je podsjetio da je ranije donesen plan aktivnosti na nivou BiH kada je riječ o pregovorima s EU.

- Dogovoreno je da u aprilu bude upućen Zakon o Ustavnom sudu. Eliminacija stranih sudija i neizabranih stranaca dio je 14 prioriteta koji su postavljeni pred BiH - rekao je Dodik novinarima.

Oduvijek je SNSD bio za to da se 14 prioriteta rješava odmah, kaže Dodik, te naglašava da se "neće moći preskočiti pitanje statusa visokog predstavnika i Ustavnog suda".

- Tražimo realizaciju svih dogovora s partnerima u FBiH. Treba da ostane da dvojicu sudija u Ustavni sud BiH bira Rs, a da trojicu domaćih, koji bi zamijenili strance, bira Parlamentarna skupština umjesto Evropskog suda. Ostajemo pri tome - poručio je Dodik.

Ističe i da je na Izvršnom komitetu SNSD-a naglašeno kako je potrebno potpuno poštovanje mehanizma koordinacije, te dodao da smatra da Rs-u treba pripasti mjesto glavnog pregovarača.

- Ministar je Bošnjak, zamjenik je Hrvat. Zadovoljeni su svi u pregovaračkom procesu kada je riječ o FBiH. Mi ćemo to tražiti - potcrtava Dodik.

A kada je riječ o globalnim odnosima, kazao je da politike velikih sila determinišu stanje malih nacija i država, ali da ne vidi da bi nešto u regionu moglo ugroziti sigurnost.

(Patria)

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.