22.3.2024. 13:50
0
IDDEEA tvrdi da je zbog opreme u kvaru došlo do otežanog rada, uslijedio odgovor Ministarstva finansija BiH: To nije tačno
FOTO: N1
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH danas je obavijestila javnost da je bio otežan rad sistema i pružanje usluga građanima.

U samom tekstu navodi se, da od podnevnih časova 21.3.2024. godine Agencija ima probleme sa informacionom opremom, što je dovelo do otežanog rada sistema, zbog čega IDDEEA nije u mogućnosti da obezbijedi kontinuitet u pružanju usluga korisnicima.

Kao razlog za nemogućnost pružanja usluga korisnicima, IDDEEA između ostalog, navodi nedostatak budžetskih sredstava za nabavku opreme. No, na ove navode reagiralo je i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

“Ovom prilikom Ministarstvo finansija i trezora BiH demantuje navode IDDEEA-e zbog činjenice da su odobrena sredstva ovom korisniku u 2022. godini za nabavku opreme iznosila 2.856.000,00 KM, ali su realizovana u procentu od samo 22 %. Ako se ovome doda podatak da je IDDEEA koristila IPA sredstva za nabavku opreme u 2022. godini, postavlja se pitanje zašto od svih raspoloživih sredstava nije nabavljena vitalna oprema, koja je sada u kvaru i zbog koje je ugroženo pružanje usluga građanima”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Takođe, u budžetu 2023. godine sredstva planirana na nabavku opreme ovoj Agenciji iznosila su 3.061.000,00 KM. Međutim, IDDEEA je izvršila prestrukturisanje sredstava na druge pozicije i ponovo nije nabavila potrebnu telekomunikacionu opremu koja je sada u kvaru. Suprotno tome, krajem 2023. godine od prestrukturisanih sredstava je nabavljana oprema vezana za video nadzor, koja ima sličnu namjenu kao sistemi kontrole koji su godinu dana ranije nabavljeni putem IPA Fondova. Istovremeno, polovina planiranih budžetskih sredstava u 2023. godini ostalo je neutrošeno”.

Na kraju su naveli kako iznos odobrenih sredstava IDDEEA nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom.

“Važno je napomenuti, da su za ovog budžetskog korisnika u prethodnom periodu bila planirana dostatna sredstva za obavljanje izvorne nadležnosti, ali da je nerijetko upravo tim sredstvima mijenjala namijenu. Zbog svega navedenog, želimo informisati javnost da iznos odobrenih sredstava IDDEEA-i u budžetima prethodnih godina nije bio razlog za nastanak problema sa informacionom opremom, te raspoloživa sredstva nisu razlog za nemogućnost pružanja usluga građanima.”

(Erna H.) 

IDDEEA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.