22.3.2024. 16:30
1
Dodik: "Ako se nametne zakon o imovini donijet ćemo odluku o statusu RS, spremni smo da idemo korak dalje"
FOTO: N1
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako u RS nisu pretjerano euforični zbog odluke o otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU jer ih čeka mnogo posla na tom putu, ali da je bitno da se jučer potvrdila Dejtonska BiH i njena struktura - dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Poručio je da iz tog razloga nema potrebe da se mijenja Ustav BiH te ponovo zaprijetio da će reagovati ako Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, nametne zakone.

“Ukoliko donese zakon o imovini mi ćemo donijeti odluku o statusu RS koji će podrzaumijevati da branimo naša prava, ne samo ona utvrđena Dejtonskim sporazumom već da idemo korak dalje. Ne prrporučujem nikome da se igra”, rekao je Dodik.

Ponovio je da će, ukoliko Schmit nametne izborni zakon RS donijeti svoj.

Govoreći o zelenom svjetu za otvaranje pregovora BiH sa EU, kazao je kako to ne znači posebno pomjeranje na tom planu, osim ptrebe da se riješe pitanja koja su bila na dnevnom redu, između ostaliha ona koja su ostala iz 14 prioriteta EK.

“Ovo je potvrda da dejtonska BiH funkcioniše i da je Evropsko vijeće, kao jedno od najvećih autoriteta, potvrdilo takvu strukturu i da nema potrebe da se odustaje od takve strukture niti mijenjati Ustav. S nestrpljenjem smo očekivali da li će se to desiti. Ovo je bila potvrda dejtonske strukture dva entiteta i tri konstitutivna naroda i tu se neće ništa mijenjati”, rekao je Dodik.

Kazao je kako je su usvojenim Zakonom o sprečavanjj uskoba interesa na najbolji način etablirali dejtonsku BiH jer se odnosi samo na niov BiH i da se sve odluke moraju donijeti kroz Parlament BiH.

“Nećemo imati više dileme i razjasnili smo jedan od jakih nesporazuma koje smo imali, a to je da neko drugi može da nameće zakon i  odlučuje. Nespojivo je se EU da se nameću bilo kakva rješenja. Ukoliko s eneko drzne, a vidim da lažni ima namjeu, on je zaustavio evropski put i RS nije više na tom putu”, rekao je Dodik.

Kritikovao je i Bundestag jer želi da azdrži Christiana Schmidta te sankcionisati one koji ga ne podržavaju. Također, naveo je da tome doprinosi ambasador BiH koji “provodi jednonacionalnu politiku bošnjačko-muslimansku”, te da on ne može biti ambasador.

“Pošto suse odlučili da on bude, mislim da će pokusati gorku kašu”, istakao je.

Poručio je da će naredno raditi na Ustavnom sudu BiH, odnosno odlasku stranih sudija, ali da će to biti teško jer se vidjelo na sjednici Doma naroda da Bošnjaci, među kojima je bio i predstavnik Trojke, to ne žele.

“Nikada se neće desiti ukidanje entitetskog glasanja kako iz Sarajeva najavljuju i ne,a potrebe da se mijenja Ustav BiH. Fino je čuti da idete ka tom nekom evropskom putu, još mislim da treba da se podrži iako nisam siguran šta će biti s tom Evorpskom unijom. Neka nas puste na miru, spremni smo da radimo i da činimo sve promovišemo osnovne vrijednosti Evrope, a to je vladavina prava. Ako lažnom ili nelažnom predstvniku dozvole da nemetne zakon, pokazat će se da je  Evropa  jučer lagala. RS ostaje posvećena svojim ciljevima. Nemojte od nas da pravite efuoriju. Idemo da pokušamo uraditi nešto zbog nas ne zbog Evrope. I ako želite Schmidta, izvolite ga nemamo ništa protiv, onda ćemo uzeti sebe u najbukvlanijem smislu”, poručio je Dodik.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.