26.3.2024. 16:27
0
Zastario predmet u slučaju “David Dragičević”: Odnosio se na tehničare koji su se sumnjičili za uništavanje dokaza
Krivični postupak koji se vodio protiv policijskih tehničara Mikice Marjanovića i Zorana Bošnjačka, optuženih za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića je okončan iz razloga nastupanja apsolutne zastare u predmetu zaključno sa 25.03.2024.godine.

Na prijedlog odbrane optuženih da dokazi i svjedoci koji su trebali biti danas izneseni i saslušani, sudija Radmila Medaković donijela je odluku da je iznošenje dokaza i saslušanje svjedoka bespotrebno, upravo zbog nastupanja apsolutne zastare u predmetu.

Sudija Medaković osvrnula se i na rad drugostepenog suda u predmetu, rekavši:

“Okružni sud Banjaluka, pokušao je nas da natjera da ”mislimo tuđom glavom”. Ja nikoga ne mogu oglasiti krivim ako za to nemam dokaze”, istakla je Medaković.

Naglasila je da je licemjerno to što je Okružni sud 13. decembra 2023. godine po drugi put ukinuo oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku, iako su, kako kaže, itekako bili svjesni i znali da zastara nastupa 25. marta 2024. godine i da je nemoguće da do toga ne dođe. Uvjerena je da do zastare ne bi došlo da je pretres održan pred drugostepenim sudom.

”Primjetila sam i da je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka na svojoj veb stranici objavilo saopštenje u kojem sa sebe skidaju odgovornost za trenutnu situaciju i zastaru krivičnog gonjenja u ovom predmetu. Podsjetiću vas da tužilaštvo u tri navrata nije ni došlo na pretres, navodeći da nemaju tužioca. Pred strankama, javnosti i medijima tri puta nisu poslali tužioca na suđenje”, ukazala je Medaković.

Dodala je da je pravdanje tužilaštva doživjela kao pokušaj ”prebacivanja loptice” na prvostepeni sud.

Kriminalistički tehničari Marijanac i Bošnjak su u januaru 2022. prvobitno oslobođeni optužbi da su počinili krivično djelo uništavanja i sakrivanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Okružni sud u Banjaluci je oslobađajuću presudu Marijancu i Bošnjaku prvi put ukinuo u januaru 2023. godine. Tada je predmet vraćen na Osnovni sud, ali je sudija Radmila Medaković u maju prošle godine ponovo donijela oslobađajuću presudu. Nakon toga uslijedila je još jedna žalba Tužilaštva.

Okružni sud u Banjaluci uvažio je žalbu banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i ukinuo presudu kojom su policijski krim tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak oslobođeni optužbi za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

Tako se predmet protiv optuženih kriminalističkih tehničara po treći put vratio na Osnovni sud u Banjaluci, gdje je i okončan dana 26.02.2024.godine, nastupanjem apsoulutne zastare predmeta.

Na sudovima u BiH godišnje zastari između 230 i 340 krivičnih predmeta jer prođe zakonom određen rok trajanja sudskog postupka i izvršenja presude.

David Dragičević ubijen je u martu 2018. godine. Njegova smrt prvobitno je proglašena zadesnom, da bi Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci u junu 2018. otvorilo istragu zbog ubistva.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.