28.4.2024. 17:44
0
Meloni ide na EU izbore: Smatram se vojnikom, a vojnik mora biti na prvom mjestu kad počne tučnjava
Italijanska premijerka Giorgia Meloni želi učestvovati na parlamentarnim izborima za EU u junu kao prva kandidatkinja svoje vladajuće stranke "Fratelli d Italia" (FdI - Braća Italije).

"Odlučila sam voditi FDI u svih pet italijanskih izbornih okruga", objavila je Meloni na stranačkom događaju u jadranskom gradu Pescari u nedjelju pod nazivom "Italija mijenja Evropu".

"Želim pitati italijanske birače jesu li zadovoljni našim radom. Ako jesu, molim ih da glasaju i upišu moje ime na glasački listić", rekla je Meloni uz pljesak pristaša njene stranke.

"Ja sam šef evropskih konzervativaca i želim da igraju odlučujuću ulogu u Evropi. Ko god glasa za FdI, još će više ojačati Italiju i našu vladu u Evropi. Smatram se vojnikom, a vojnik mora biti na prvom mjestu kad počne tučnjava", rekla je 47-godišnjakinja.

Meloni je izrazila nadu da će njena kandidatura povećati zastupljenost njene stranke u Evropskom parlamentu.

"To znači da možemo pružiti veću podršku italijanskim planovima u Evropi", objasnila je šefica vlade. Cilj im je izgraditi većinu desnog centra u Strasbourgu, po uzoru na Rim.

"Želimo stati ukraj neprirodnim koalicijama stranaka ljevice i centra. Želimo donijeti italijanski model koalicije desnog centra u Evropu. To bi bila revolucija u evropskoj politici: i konzervativci bi trebali postati strateški u Evropi. Naš cilj je "veliki je izazov poslati ljevicu u opoziciju, ali mi to možemo", rekla je italijanska premijerka.

Meloni je branila postignuća svoje vlade, koja je na dužnosti od oktobra 2022., uključujući podršku Ukrajini, borbu protiv ilegalne migracije i promicanje privrednog rasta.

"Ako EU danas prvenstveno govori o zaštiti vanjskih granica, deportacijama i strožijim pravilima za nevladine organizacije, to je zahvaljujući onome što je Italija učinila s ovom vladom u ovih godinu i po dana", objasnila je Meloni.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.