30.4.2024. 19:57
0
Emrić: Zašto direktor Službe za poslove sa strancima Laketa baš sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore
Prema nezvaničnim informacijama, direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa dostavio je zahtjev svim ovlaštenim službenicima i inspektorima za strance koji imaju odobrenje za nošenje vatrenog oružja da dostave zaduženo naoružanje radi servisiranja do 10. maja tekuće godine, naveo je u saopćenju državni zastupnik Jasmin Emrić (NES).

- Takav zahtjev je proslijeđen svim terenskim uredima Službe za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini, čime se ustvari vrši razoružavanje svih ovlaštenih službenika i inspektora za strance, a koji u skladu sa članom 8a. Zakona o Službi za poslove sa strancima imaju odobrenje za nošenje oružja.

Dakle, nije poznato iz kojih razloga, na osnovu kojeg pravnog osnova i zašto baš do 10. maja tekuće godine, u ovoj još aktuelnoj migrantskoj situaciji, direktor Službe za poslove sa strancima vrši razoružavanje svih ovlaštenih službenika i inspektora za strance - pita Emrić.

Prema Pravilniku o načinu primjene ovlasti inspektora za strance u izvršavanju poslova i zadataka inspektori za strance mogu, u propisanim okolnostima, upotrijebiti i vatreno oružje, naglašava on.

- Ovo je vrlo simptomatična aktivnost koju je pokrenuo direktor Službe za poslove sa strancima Žarko Laketa koja, pored aktuelne migrantske, i zbog vrlo složene sigurnosne situacije zahtijeva javno obrazloženje i informiranje javnosti - stav je Emrića.  

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.