21.5.2024. 19:47
0
Ambasada Rusije u BiH zabrinuta: "OSCE se miješa u unutrašnje političke procese"
Ambasada Ruske Federacije u BiH ocijenila je da je poziv Misije OSCE-a u BiH nadležnim vlastima u Republici Srpskoj da ne usvajaju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija očita zloupotreba ovlaštenja i pozvala rukovodstvo Misije "na objektivnije i nepristrasnije sagledavanje stvarnosti u BiH".

- Zabrinuti smo zbog nedavne izjave Misije OEBS-a u BiH, objavljene na zvaničnom portalu organizacije. Između ostalog, u njemu je apel prema vlastima Republike Srpske da prekinu usvajanje tzv. zakona o stranim agentima, saopćeno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Ruska Ambasada ovaj korak smatra "grubim miješanjem u unutrašnje političke procese suverene BiH i očitu zloupotrebu ovlaštenja".

- Izaziva žaljenje činjenica da ovaj napad na Republiku Srpsku nije prvi u kontekstu pritiska Misije na Banjaluku o pitanju ljudskih prava. Uočavamo vidljivu neravnotežu u pristupima OEBS-a bosanskohercegovačkim entitetima, koja teži kritici samo prema Republici Srpskoj, naveli su iz Ambasade Ruske Federacije, prenosi Srna.

U saopštenju se pažnja skreće na činjenicu da su zakoni slični onom koji se razmatra u Republici Srpskoj već dugo godina na snazi u zemljama tzv. civilizovanog zapadnog svijeta, uključujući i SAD, a da pritom, "ne izazivaju bilo kakvu alergijsku reakciju OEBS-a".

Iz Ambasade Rusije napomenuli su da je prema tvrdnjama vlasti Republike Srpske riječ o inicijativi razrađenoj po američkom modelu i da je u ovom slučaju očigledna politika dvostrukih aršina u djelovanju OSCE-a.

- Izuzetno je važno da se rad obavlja vodeći računa o interesima svih konstitutivnih i drugih naroda u BiH u striktnom skladu sa mandatom koji je Misija dobila", dodaje se u saopćenju.

Podsjećamo, Misija OSCE-a u BiH pozvala je nadležne vlasti u Republici Srpskoj da ne usvajaju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, čiji će Prijedlog Narodna skupština Republike Srpske razmatrati na sjednici zakazanoj za sutra.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.