10.5.2024. 8:46
1
Sabina Ćudić: Dodik i vlastitu djecu žrtvuje za svoje političko preživljavanje
Državna zastupinca Sabina Ćudić je, gostujući na BHT 1, pozvala predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, da odgovori svojim glasačima da li je spreman žrtvovati njihove živote kako bi politički spasio sebe. Povod ovom njenom pozivu jeste Dodikova jučerašnja izjava, kada je prilikom obraćanja povodom Dana pobjede nad fašizmom, iz Banjaluke poručio kako je RS-u preostala još jedna borba - oslobađanje od Bosne i Hercegovine.

- Ovo nije ideološka bitka gospodina Dodika, ovo je pitanje njegove sposobnosti i spremnosti da i svoju djecu, za koju znamo kako su targetirana sankcijama, žrtvuje za svoje političko preživljavanje. Zato treba biti politički kažnjen. Zato što ljudi, decenijama kasnije, još uvijek se nisu oporavili od svojih ratnih trauma, još uvijek nisu oplakali i mnogi nisu pronašli ostatke svojih najmilijih, igrati se s tim sentimentima je zločin, kazala je Ćudić.

Govorila je i o Izbornom zakonu podsjećajući na prijedlog Naše stranke.

- Naš prijedlog ne vrijeđa nikoga, prijedlog je da se indirektno kroz Parlament bira jedan predsjednik upravo kako bi se oduzeli ti mehanizmi, da se bilo kome politički gura prst u oko, istakla je Ćudić i dodala kako u u ovom trenutku imamo nametnuti zakon koji trebamo prihvatiti.

- Građani će sami shvatiti da je u njihovom interesu da se glasovi pošteno broje, naglasila je.

Ona je poručila i da nastavak evropskog puta zavisi, prije svega, od usvajanja Zakona o ustavnom sudu, a ne od Izbornog zakona te od usvajanja budžeta.

Jedan od evropskih prioriteta je i reforma Javnog radiotelevizijskog servisa te je nabrojala šta je dosad urađeno kako bi se problemi unutar JRT sistema riješili. Navela je i sljedeće korake.

- S državnog nivoa je odvojeno deset miliona KM, od čega direktno četiri miliona ide BHRT-u. U narednom koraku mora se postići sporazum dva rukovodstva kako bi se implementirao Zakon. Otkočili smo proces naplate RTV takse. Moramo uvesti u sistem, kroz pregovore na državnom nivou, da se RTV taksa naplaćuje u cijeloj BiH. Ono što je ključno je da se uvede u zakonske okvire poslovanje FTV-a, da se imenuje novo rukovodstvo te kuće, objasnila je.

Međutim, novac o kojem je govorila su na računu Elektroprivrede BiH te se ne mogu raspodijeliti zbog nemogućnosti dogovora između FTV-a i BHRT-a. Također, rekla je da je Vlada Federacije adresa s koje se može naći rješenje u roku od nekoliko dana.

- Očekuje se od federalne vlasti i od samog premijera Federacije BiH, da se sredstva s računa Elektroprivrede rasporede u skladu sa Zakonom, zaključila je Sabina Ćudić.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.