20.5.2024. 13:14
1
Vukoja dobio podršku, jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH - Opozicija oštro: "Ispunjena direktna želja Čovića"
Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta donijela je odluku da će Marin Vukoja biti prijedlog za imenovanje na poziciju sudije Ustavnog suda BIH.

Za Vukoju je glasalo devet članova komisije iz Naše stranke, SDP-a, HDZ-a, PDA, NIP-a i HNP-a , dok je protiv bio samo Eldar Čomor iz SDA. Vukoja je sada jedini kandidat za ovu poziciju.

Na početku sjednice, Mladen Bošković iz HDZ-a BIH predložio je imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, a onda je uslijedila burna rasprava.

"Svu odgovornost za stanje u državi i ono što će biti iza toga snose oni koji su gurali ovu priču naprijed, a to su, prije svega, lideri Trojke koji ispunjavaju direktnu želju HNS-a, HDZ-a i Dragana Čovića, koji je rekao da je uz prisustvo međunarodne zajednice dogovoreno da se izabere sudija Ustavnog suda", kazao je Eldar Čomor, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Zastupnik Naše stranke Dragan Mioković kazao je kako izbor sudije Ustavnog suda jeste i treba da bude politička odluka.

“Izbor sudije Ustavnog suda BiH je ekskluzivno politički proces. To je politička odluka”, kazao je zastupnik Naše stranke govoreći o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH i rekao da će Klub NS glasati za Vukoju.

Mahir Mešalić iz DF-a mu je replicirao i podsjetio da su Klubovi DF-a, SDP-a i NS-a tražili u oktorbru 2022., da ide više kandidata za izbor u jednom ili više krugova glasanja.

"Stranke trojke nemaju nikakav izgovor da to odbiju jer su to s nama tražili u prošlom mandatu.", rekao je Mešalić.

Za riječ se javio i Dennis Gratz te poručio „nemojte učestvovati u ovoj farsi.

"Pojedinačno ćemo vas prozivati i apelovati, ovo sve treba vratiti na početak, ovo je farsa. Gospodine Miokoviću, nemojte glasati. Ovo vam govorim iz najplemenitijih pobuda. Ovo nije dobro što radite. Nemojte učetvovati u ovakvoj farsi.", rekao je Gratz.

Glasanje o potvrđivanju Vukoje trebalo bi se naći na sjednici Predstavničkog dom 28 maja.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.