24.5.2024. 16:55
0
Novinari na udaru: U RS za pola godine podneseno više od 100 krivičnih prijava zbog klevete
FOTO: ilustracija
Više od 100 krivičnih prijava podneseno je protiv građana, aktivista i novinara za samo pola godine, a nakon što je u RS kleveta ponovo postala krivično djelo. Ovaj podatak je saopšten danas u Banjoj Luci, na konferenciji o novinarstvu u regionu “Od sjaja do očaja”.

Višegodišnja novinarka Milkica Milojević prezentovala je istraživanje, koje od 2009. provodi Fondacija Fridrich Ebert u BiH, o stanju medijskih sloboda u BiH.

"Građani RS više vjeruju sveštenicima, nego medijima, a njih 26 posto opravdava napade na novinare. Ipak, to je napredak, jer je lani čak 74 posto anketiranih u RS reklo da je 'u nekim situacijma' u redu čak i fizički napasti novinara", istakla je Milojević.

U ovogodišnjem istraživanju posebna pažnja je posvećena uticaju kriminalizacije klevete i uopšte represivnog okruženja u RS na rad medija i novinara.

"Većina anketiranih građana je prepoznala da je to negativno uticalo na medije i novinare. Da vlasti u RS žele da kazne svakoga ko ih kritikuje smatra 40 posto, a da vlasti žele da uguše slobodu medija vjeruje 28 posto ispitanika u BiH. Njih 19 odsto je uvjereno da političari na vlasti na ovaj način žele da u strahu drže sve građane", rekla je ova novinarka.

Skoro 90 posto građana RS se informiše prvenstveno preko interneta i društvenih mreža, dok je televizija dobila povjerenje svega oko 19 posto ispitanika, dok je utjecaj ostalih klasičnih medija, poput dnevnih novina i radija, zanemariv.

Konferenciju su organizovali Klub novinara Banja Luka i Fondacija Frdrich Ebert Stiftung.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.