14.6.2024. 16:46
4
Bosanci na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj: "Mi iz Trebinja smo vezani za Srbiju; Prekrstim se kada čujem 'Bože pravde'"
FOTO: ATV/Sportsport.ba/Mondo
Show može da počne!

Večerašnjim mečom između Njemačke i Škotske, biće otvoreno Evropsko prvenstvo, koje će trajati sve do 14. jula.

Za one koji se još pitaju na kojim TV kanalima će moći gledati EURO, prenos svih mečeva će biti na BHT-u.

Podsjećamo, na smotri najboljih evropskih reprezentacija ni ovoga puta nećemo gledati Bosnu i Hercegovinu, ali Bosanaca neće manjkati.

U nastavku teme ćemo se baviti njima.

Srđan Babić

Poziv selektora Srbije Dragana Stojkovića Piksija, dobio je Srđan Babić.

Kada je 2015. godine U-20 reprezentacija Srbije osvojila Svjetsko prvenstvo na Novom Zelandu, dio te zlatne generacije koja je u finalu srušila Brazil, bio je i Babić.

U svojoj karijeri je nosio dresove Vojvodine, Real Sociedada, Crvene zvezde, portugalskog Famalicaa, Almerije, da bi 2023. godine, otišao u Rusiju i obukao dres Spartaka iz Moskve. 

Za A reprezentaciju "Orlova" je nastupio osam puta, a debitovao je 2022. godine u meču Lige nacija protiv Švedske.

Iako rođen u Banjaluci, nije htio igrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Otvoreno je govorio jednom prilikom o tome.

"Dobio sam poziv reprezentacije BiH, ali nisam imao dilemu za koga ću igrati. Vjerovao sam se i nadao da će doći ovaj poziv iz Srbije. Nisam ni razmišljao o drugoj zemlji", kazao je Babić nakon poziva Piksija 2022. godine.

Jednom je pričao i o tome kako se reprezentacija Srbije doživljava u manjem bh. entitetu i njegovom rodnom gradu.

"Srbija u mojoj Banjaluci i Republici Srpskoj ima armiju navijača i posebno sam ponosan na to", rekao je Babić.


Lazar Samardžić

Igrač koji bi mogao biti X faktor Srbije na ovom prvenstvu je talentovani 22-godišnji Lazar Samardžić.

Jedan od najboljih igrača talijanskog Udinesea, još prošle sezone je trebao obući dres aktuelnog šampiona Intera, ali je zbog njegovog oca taj transfer propao.

Gotovo pa neminovno je da će nakon Evropskog prvenstva, Samardžić otići u veći klub. 

Lazar je prošao kroz mlade reprezentacije Njemačke, budući da je rođen u Berlinu, a 25. marta je debitovao za Srbiju u kvalifikacijama za predstojeći EURO. Bilo je to u meču protiv Litvanije.

Još jedan italijanski klub stao u red za Lazara Samardžića
LAZAR SAMARDŽIĆ

Samardžićeva porodica je iz Živinica, a prošle godine je kazao kako je velika želja njegovog djeda bila da nosi dres Srbije.

"Ali ne samo njegova, to je bila želja cijele moje familije i svih drugara sa kojima sam odrastao", rekao je Samardžić.

Srbijanski mediji su pisali kako je 22-godišnjak vaspitavan u "srpskom patriotskom i tradicionalnom duhu".

Nakon debija za Srbiju kazao je kako mu je čitava porodica plakala. Naravno, ne iz tuge.

"Reprezentacija mi je bila san, od malena. Gledao sam utakmice, moje drugare, kao što je Marko Grujić. Sad sam ponosan, u reprezentaciji želim da uvijek budem na maksimumu. Njemačka je dobra reprezentacija, igrao sam deset godina tamo i hvala Njemačkoj. Ja sam Srbin, prezivam se Samardžić. Kao zvezdaš, debitovao sam na Marakani, to je nevjerovatan osjećaj. Cijela porodica je plakala, mama, tata i djevojka. I ona zna šta mi reprezentacija znači kao i mojoj porodici" , kazao je Samardžić prošle godine.

Luka Jović

Igrač koji je imao ogroman potencijal, ali su ga neke životne odluke koštale ispunjavanja punog potencijala je Luka Jović.

Sa 21 godinom je bio najbolji strijelac Eintrachta iz Frankfurta. Sa 22 godine oblači dres velikog Real Madrida, ali se tamo nikada nije snašao.

Budući da je plaćen sa paprenih 60 miliona eura, može se reći da je to među većim promašajima "Kraljevskog kluba".

Treba istaći da je Joviću tek 26 godina, i da je vrijeme pred njim da pokaže ono najbolje.

Solidna sezona u vicešampionu Italije Milanu je iza njega, gdje je u 23 nastupa zabio šest golova.

Kada je riječ o reprezentativnoj karijeri, za A tim Srbije je debitovao u junu 2018. godine u prijateljskom meču protiv Čilea.

Jović je, inače, iz Bijeljine, a nikada nije postojala priča da bi mogao obući dres "Zmajeva".


Mijat Gaćinović

Fudbaler grčkog AEK-a, Mijat Gaćinović, zasluženo se našao na spisku Piksija za predstojeći EURO, jer je iza njega dobra sezona u dresu Atinjana.

Gaćinović je, također, dio zlatne generacije "Orlića" koji su na Novom Zelandu postali prvaci svijeta u uzrastu do 20 godina.

Za A tim Srbije je debitovao u martu 2017. godine i odmah postigao prvijenac, u meču protiv Gruzije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Iako rođen u Novom Sadu, Gaćinović je nosio dres kadetske reprezentacija Bosne i Hercegovine u vrijeme selektora Sakiba Malkočevića, ali se nakon toga odlučio za dres Srbije.

Gaćinović je prvak svijeta, a gdje su njegovi saigrači iz 2011. godine? -  SportSport.ba
FOTO: SPORTSPORT.BA

U jednom intervjuu je i objasnio zašto.

"Počeo sam u Leotaru kada se otac vratio u Trebinje. Igrao sam za Leotar i reprezentaciju Bosne i Hercegovine. To mi je bilo iskreno mnogo neozbiljno. Imali smo pred kvalifikacije samo jedno okupljanje gdje smo odigrali dvije prijateljske utakmice protiv Makedonije i to je to. Ušli smo u kvalifikacije protiv Englekse, Holandije i Latvija gdje su ljudi očekivali da mi nešto pokažemo i naravno bili smo treći. Dobili smo Latviju i to je na mišiće bilo. Tada sam odlučio da ne želim tu više igrati, jer je to bilo mnogo neozbiljno i poslije je došao poziv Paunovića. On me ubijedio da pređem za Srbiju. Vidio sam da je to ozbiljna priča. Nije nikakva tajna da smo mi iz Trebinja posebno vezani za Srbiju", kazao je Gaćinović.

Nemanja Gudelj

Na Stojkovićevom spisku je i pouzdani Nemanja Gudelj, defanzivac Seville.

U dresu Srbije je debitovao još prije deset godina, i to 5. marta u prijateljskom meču protiv Irske.

Od tada je 62 puta nosio dres "Orlova".

Nemanja je porijeklom iz Trebinja.

Poziv reprezentacije Bosne i Hercegovine je odbio u zlatno doba "Zmajeva", kada smo se i plasirali na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Tada je govorio da je više vezan za Nizozemsku, nego za BiH.

"Drago mi je što sam odlučio da igram za Srbiju, jer je to zemlja koju osjećam kao svoju. Što se tiče Bosne, više sam vezan i za Holandiju. Jeste da je Mundijal primamljiv, ali nije to isti osjećaj", rekao je Gudelj.


Marko Arnautović

Iskusni napadač Intera, 35-godišnji Marko Arnautović, predvodit će napad Austrije na Evropskom prvenstvu.

I pored toga što je u poznim godinama, selektor Ralf Ragnick je odlučio da Arnautović itekako može pomoći Austrijancima.

Arnautović je rekorder po broju nastupa za Austriju - 111, a debitovao je još 2008. godine u meču protiv Farskih Ostrva.

Markov otac je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ali nikada nije bilo pomena o oblačenju plavo-bijelog dresa.

Čak nije ni obukao dres Srbije, koju toliko voli.

"Uvijek sam želio da igram za Srbiju. Moj otac je razgovarao sa nekim ljudima kad sam imao 17 godina, ali iskrsli su neki problemi. Tada je selektor bio Radomir Antić. Otac je pogurao tu priču, ali na kraju nismo uspjeli i obukao sam dres Austrije. Prosto, svako želi da igra na najvišem nivou, da napravi što bolju karijeru", kazao je Arnautović svojevremeno.

"Prgav" po svojoj naravi, ovdašnjoj javnosti je naročito ostao upamćen kada je Makedoncu albanskog porijekla Ezgjanu Alioskom psovao "šiptarsku majku".

Jedne prilike je govorio i kako srbijanska himna u njemu budi posebne emocije.

"Uvijek se prekrstim kad slušam himnu, što je i normalno jer sam pravoslavac. Majka mi je iz Austrije i zato poštujem austrijsku himnu, ali mi je otac Srbin, pa je normalno da volim 'Bože pravde'", rekao je.


Pripremio: Ajdin Balićevac
EURO
4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.