26.5.2024. 17:30
3
Nakon što je Austrija zabranila: Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije u Stocu
Na Radimlji kod Stoca održana je centralna komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Blajburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda.

Tom prilikom, gradonačelnik Stjepan Bošković izrazio je želju da Stolac bude mjesto sjećanja na sve žrtve Blajburške tragedije, križnih puteva toga vremena te da bude mjesto mira i pijeteta prema žrtvama.

- Radimlja je simbol tragedije, mjesto gdje su do 1998. godine prilikom iskapanja pronađeni ostaci poginulih iz toga vremena, a istraživanja su nastavljena i 2022. godine. Radimlja će biti mjesto gdje će svi ti ostaci biti pohranjeni, gdje će se moći doći za njih pomoliti i na njih se sjetiti. Želimo da Radimlja postane simbol svih križnih puteva u BiH – rekao je Bošković.
Napomenuo je da je u Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji evidentirano 4500 ljudi, imenom i prezimenom, koji su pobijeni ili nestali u Drugom svjetskom ratu.

- Samo župa Stolac broji 680 žrtava. To su ogromna stratišta, ali ne radi se ovdje samo o Stocu, nego o svim križnim putevima u BiH. Želimo da Radimlja bude mjesto na kojem ćemo se svih njih prisjećati – rekao je Bošković.

Komemoraciji je prisustvovao i hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman poručivši da je važno njegovati sjećanje i održati ga živim, kako se takvo nešto više nikada ne bi ponovilo.

- Radimlja je simbol stradanja i mjesto pijeteta gdje komemoriramo žrtve Križnog puta koje su bile izložene torturama, masovnim likvidacijama, bez optužnice, bez suda. Osuđujemo sve zločine počinjene u vrijeme svih totalitarnih režima, a osobito neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata i u poraću, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da su ovdje izvršene egzekucije, brutalne likvidacije u kojima je stradalo puno civila, djevojaka, žena.

- Važno je njegovati sjećanje i kolektivnu memoriju. Poginulima i nestalima ne znamo grobišta, ne postoji upisano mjesto njihovog ukopa. Govorimo o masovnim grobnicama, jamama.  Za vrijeme komunističkog sustava o tome se šutjelo, nije se smjelo govoriti. Tek nakon raspada bivše države i slobodnih, demokratskih izbora njihovi potomci su obilazili, tražili mjesta da bi zapalili svijeću, za njih se pomolili. Ovo je tužna obljetnica – zaključio je hrvatski ministar Gordan Grlić Radman.

U povodu obilježavanja 79. obljetnice Bleiburške tragedije i žrtava Križnog puta, svetu misu predvodio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, mons. Petar Palić.

(Erna H.)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.