17.6.2024. 14:04
1
Reakcija iz Rusije nakon izjave Stoltenberga o nuklearnom oružju: To je eskalacija
Izjave generalnog sekretara NATO saveza Jensa Stoltenberga, o razgovorima koji se tiču raspoređivanja više nuklearnog oružja, predstavljaju eskalaciju, saopćio je danas Kremlj.

Podsjetimo, Stoltenberg je ranije danas za The Telegraph istakao da je NATO u pregovorima o raspoređivanju više nuklearnog oružja, izvlačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost, suočen sa rastućom prijetnjom iz Rusije i Kine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se čini da su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa saopćenjem Ukrajinske konferencije u kojem se kaže da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu Ukrajine nedopustiva.

- To nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti, kazao je Peskov o Stoltenbergovim izjavama.

Rusija tvrdi da Sjedinjene Američke Države (SAD) i njihovi evropski saveznici guraju svijet na rub nuklearne konfrontacije dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojih se dio koristi protiv ruske teritorije.

Inače, Rusija i SAD daleko su najveće nuklearne sile svijeta, koje drže oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, sudeći prema podacima Federacije američkih naučnika.

SAD imaju stotinjak nestrateških nuklearnih oružja B61 raspoređenih u pet evropskih zemalja - Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Niozemskoj, navodi Bilten atomskih naučnika. SAD imaju još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, iako stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih ima zbog tajnosti, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

 
NATORusija
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.