6.11.2024. 14:17
3
"Faruk Kapidžić je predlagač brisanja riječi ‘Bosna i Hercegovina’ iz odluka Komisije. Postoji snimak sa sjednice"
Članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Anđelina Ošap-Gaćanović izjavila je Srni da je 'bošnjački član' Faruk Kapidžić predlagač brisanja riječi 'Bosna i Hercegovina' iz odluka ove komisije.

Naime, NSRS je jučer usvojila izmjena zakona o odlukama Komisije, a izmjene su se sastojale u tome da se iza riječi nacionalani spomenici briše 'Bosne i Hercegovine'.

"Već neko vrijeme u medijima u Federaciji BiH Faruk Kapidžić se predstavlja kao borac za odbranu institucije Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od navodnih nemogućih pritisaka iz Republike Srpske. Tu se posebno referiše na to da ja insistiram na brisanju riječi Bosna i Hercegovina iz odluka Komisije, ali je prava istina da je predlagač brisanja ovih riječi zapravo Kapidžić", rekla je Ošap-Gaćanović.

Ona je podsjetila da su članovi komisije na 18. sjednici raspravljali o korištenju termina "nacionalni spomenik" kako bi ga prilagodili terminu iz Aneksa osam, o čemu je upozorila Komisiju.

"Na prijedlog upravo Kapidžića da se brišu riječi Bosna i Hercegovina iza riječi nacionalni spomenici, Komisija je usvojila zaključak o tome da će koristiti termin iz Aneksa osam u daljem radu na svim budućim odlukama", navela je Ošap-Gaćanović.

Ona je pojasnila da je Kapidžić naknadno javnosti nju predstavio kao "nekoga ko briše BiH" iz odluka i kao rušitelja institucije, a sebe kao branioca.

"Svoje nastojanje da opstruiše rad Komisije opravdao je javnosti predstavljajući mene kao predlagača ovog usvojenog zaključka Komisije, iako je predlagač on. Budući da je rad sjednica javan i snima se, audio-snimak sa sjednice je dostupan i javnost se može uvjeriti u istinost ove tvrdnje", naglasila je ona.

Ona je navela da je Kapidžić predstavlja javnosti FBiH kao nekog ko ruši instituciju i u 'federalnim medijima', pa da se čak i u saopćenjima lica i političkih subjekata iz FBiH, na osnovu Kapidžićeve retorike, čuje da ona blokira rad ove komisije.

"Ja sam ta koja ukazuje na sve nepravilnosti i nezakonitosti i traži da se istraže, a radi zaštite ugleda institucije i izvještavam institucije. Kapidžić je taj koji ne saziva sjednice, obara, prekida i napušta sastanke i sjednice, ne usvaja zapisnike, štiti nezakonit i nenadležan rad stručne službe, odbija sprovođenje preporuka revizorskog izvještaja i u medije iznosi neistine o blokadi", istakla je Ošap-Gaćanović.

Ona je konstatovala da je cijela institucija postala talac njegovog ćudljivog ponašanja i neartikulisanog djelovanja.

"Pretpostavljam da je pod nekim političkim pritiskom, te mu je jedino opravdanje svoje neuspjehe opravdati javnosti FBiH napadom na mene", ocijenila je ona.

Dalje je poručila da svako ko ubuduće upotrijebi riječ "blokada" vezano za njeno ime treba da spremi argumente ili će se spremiti za demant i posljedice pravnih mehanizama koje će upotrijebiti da zaštiti svoj profesionalni integritet.

(Ajdin B.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.