15.5.2023. 16:15
1
Europol: Akcija Start povezana sa prometom kokaina
FOTO: Screenshot
Nedavna policijska akcija Start u saradnji sa Europolom imala je za cilj spriječiti trgovinu narkoticima, pranje novca te borbu protiv korupcije, navodi se u saopćenju ove agencije.

U akciji su učestvovali Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Tužilaštvo BiH te Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a rezultirala je privođenjem sedmero osumnjičenih, od kojih je dvoje bilo na međunarodnim potjernicama.

Europol navodi da je organizovana grupa bila dio lanca putem kojeg se opojna droga kokain slala iz južne Amerike u Europu putem brodova i privatnih aviona a najčešće je skrivana među pošiljkama uglja ili konzervama tunjevine.

Na dan policijske akcije Europol tvrdi da je uhapšen I političar za kojeg se sumnja da je učestvovao u koruptivnim radnjama a koji je u vrijeme privođenja obavljao funkciju načelnika jedne ot općina u KS.

Tokom akcije izvršen je pretres 30 kuća i 10 poslovnih prostora.

Oduzeto je pet skupocjenih vozila, Veliki iznosi kriptovaluta u različitim oblicima; oprema za rudarenje kriptovaluta ukupne vrijednosti preko 1 milion eura; gotovina u raznim valutama ukupne vrijednosti od oko 100 000 eura; oko 150 000 eura na bankovnim računima; luksuzna roba u koju spada nakit i satovi; te četiri pištolja sa 300 komada municije.

Doprinos Europola je u obavještajnim podacima koje je ova agencija stekla na osnovu informacija iz operacije SKY ECC omogućivši identifikaciju strukture, aktivnosti i međunarodnih veza kriminalne mreže. Ovaj obavještajni izvještaj pokrenuo je tekuću istragu. Europol je dodatno podržao državne vlasti u identifikaciji visokih dužnosnika i ciljeva, olakšavanju razmjene informacija, koordinaciji operativnih aktivnosti i operativnoj analizi.

U akciji start su uhapšeni Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i sekretarka Alma Destanović. Također je priveden i sin načelnika, Seid Hadžibajrić, navodi N1. 


(A.R.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.