19.7.2023. 18:55
0
Nevrijeme u Hrvatskoj: Dvije osobe poginule, desetine povrijeđenih
FOTO: N1
Jako nevrijeme praćeno kišom i olujnim vjetrom zahvatilo je oko 16 sati Zagreb, a na zapadu grada uočeno je kako su letjeli limeni krovovi i padala stabla. Dvije osobe su poginule a desetine su povrijeđene. I u ostalim gradovima u Hrvatskoj bilo je mnogo štete.

Jak vjetar nosio je limene krovove u zagrebačkom naselju Voltino, lomio je granje i rušio stabla, prenosi N1.

Vatrogasci su poručili kako su zaprimili veliki broj dojava građana. Prema njihovim dojavama, neki dijelovi grada ostali su bez struje.

Povremeno se čuju i sirene vozila hitnih intervencija koja odlaze na teren. Kako su se crni oblaci nadvili nad grad najbolje ilustrira video ispod.

Karlovac je nešto prije 16 sati zahvatilo grmljavinsko nevrijeme praćeno izrazito obilnom i krupnom tučom. Vjetar je lomio krupne grane i kratko zaustavio sav promet na cestama, potvrdila je Hini dojave građana županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin.

U Centru 112 kažu da imaju na desetke dojava o šteti na krovovima, odlomljenim granama i iščupanom drveću, te dojava o tučom oštećenim autmobilima i prozorima kuća.

Za sada nema dojava o kvarovima na električnoj mreži.

U Policijskoj upravi karlovačkoj ističu da je prometu bio kratko prekinut, no da su mnogobrojne dojave o štetama na automobilima.

Dojava o teškoćama u prometu i o štetama, osim iz Karlovca i njegove okolice, ima i sa ozaljskog područja.

U samom Ozlju tuča nije padala, ali su u Lipniku od tuče stradala strana vozila turista u tranzitu, rekao je Hini dežurni u Centru 192 u Karlovcu.

U Karlovačkoj je županiji najmanje 200 kuća oštećeno u nevremenu, pojedine su kuće zbog oštećenja niskonaposkih vodova bez struje, na mnogim su mjestima grane na kolnicima, a dojava o stradavanju ljudi nema.

Kako je Hini rekao županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković šteta je različitog obima, negdje su krovišta potpuno uništena, a ponegdje je vjetar razotkrio poneki crijep. Vatrogascima je sada prioritetni cilj da se do noći struja dovede u svaku kuću i da se s prometnica ukloni sve što je nevrijeme nanijelo.

Osim vatrogasaca na terenu su angažirane i komunalne i cestarske tvrtke, te policija. Za sada su od Stožera Civilne zaštite pomoć u materijalnim sredstvima, prvenstveno u ceradama i tehnici zatražili Žakanje i Ribnik, dok Grad Karlovac štetu sanira vlastitim snagama, rekao je Franković.

“Ovo će potrajati, svi smo vani i molimo građane da budu razumni i da prihvate činjenicu da radimo po prioritetima, a pomoć će stići do svih kojima je potrebna”, rekao je Franković, prenosi N1.

Olujni sustav i dalje se ubrzano kreće prema istoku i kako javlja naš meteorolog Bojan Lipovšćak kreće se prema Slavoniji pa cijelo to područje očekuje jako nevrijeme.

Mještani Slavonije i Baranje upozoreni su da ne izlaze iz kuća ako ne moraju.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više stotina poziva zbog srušenog drveća i prometne signalizacije po prometnicama i javnim površinama, oštećenja telefonskih i vodova električne energije, a jaki vjetar oštetio je krovove kuća, zgrada i gospodarskih objekata. U nevremenu je ozlijeđeno nekoliko osoba je zabilježeno dvoje mrtvih, potvrdila je dr. Ljupka Hitrova, prenosi N1.

Nevrijeme je zahvatilo i ostale županije. Županijski centar 112 Čakovec zaprimio je više desetaka poziva građana zbog granja na cestama, zasad nema dojava o većim štetama i problemima uzrokovanih nevremenom, stoji na službenim stranicama MUP-a.

Olujni vjetar i jaka kiša pogodili su područje Krapinsko – zagorske županije. Županijski centar 112 Krapina zaprimio je preko 300 poziva zbog srušenog drveća na prometnicama i javnim površinama. Na više stambenih objekata vjetar je odnio krov.

Zbog prolaska vremenske fronte povećat će se mogućnost dugotrajnijih pljuskova. Situacija će se smiriti u drugoj polovici noći na četvrtak ili u četvrtak rano ujutro. Najdulje će nemirno biti na jugu zemlje.

Razlog čestih nevremena ovog ljeta je neuobičajeno jak visinski vjetar (jet stream), koji je ljeti obično znatno slabiji. Pritom se jaki vjetrovi preklapaju s velikom atmosferskom nestabilnošću, što dovodi do stvaranja jačih i dugotrajnijih oluja. Opće vremenske prilike nad Europom idućih desetak dana neće se značajnije mijenjati pa očekujemo još pokoji val olujnog nevremena.

(Elmedina H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.