11.12.2023. 17:27
0
Podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja: Malverzacijiama sebi pribavio više od 84.000 KM
FOTO: Avaz
Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo je optužnicu protiv Adnana Karamehmedovića, bivšeg direktora Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novo Sarajevo, ONSA d.o.o. Sarajevo, zbog krivičnog djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženom se stavlja na teret da je od 01.05.2022. do 28.02.2023. godine kao direktor Javnog preduzeća ONSA d.o.o. Sarajevo, iskoristio svoja ovlaštenja da raspolaže novčanim sredstvima sa transakcijskog računa preduzeća, donoseći i potpisujući odluke kojima je sebi odobravao isplatu akontacije plaće, te potpisujući ugovore o zajmu na osnovu kojih je putem elektronskog bankarstva vršio uplate na svoj lični transakcijski račun.

Prema tužbenim navodima, optuženi je vršio uplate na transakcijske račune drugih fizičkih osoba, lažno prikazujući činjenicu da se uplate vrše po osnovu sačinjenih ugovora, znajući da takvi ugovori nikada nisu sačinjeni, te je na prethodno opisan način pribavio sebi imovinsku korist u ukupnom iznosu 84.156 KM, a drugima u ukupnom iznosu od 11.500 KM.

Također, Karamehmedoviću se stavlja na teret i da je prekoračio svoja ovlaštenja "jer je od 03.03.2022. do 01.12.2022. godine bez saglasnosti Nadzornog odbora donio i potpisao odluke kojima je oslobodio plaćanja zakupnine zakupce poslovnih prostora, i to UR Caffe bar 'A-2', za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar 2022. godine, te januar 2023. godine , kao i A&E&M d.o.o. Sarajevo za mjesece septembar i oktobar 2022. godine, te je time oštetio JP ONSA d.o.o. Sarajevo za iznos od 6.045,50 KM.

Tužilaštvo je u optužnici predložio saslušanje 13 svjedoka, vještaka ekonomske i grafološke struke i ulaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Također, predloženo je da se Karamehmedoviću izrekne sigurnosna mjera - zabrana vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.