10.5.2024. 19:25
0
Detalji sa suđenja: Babić me odmah počeo mlatiti. Čuo se Babićev glas: ‘Gotov je, ne diše’
Na suđenju za zločine u Tesliću, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je optuženi Dragan Babić prednjačio u batinanju zatočenika u Pribiniću i da su neki podlegli zbog povreda.

Pavo Grgić je kazao da je kao vojnik zarobljen 21. juna 1992. i doveden u Društveni dom u Pribiniću.

“Dragan Babić odmah me uz zid počeo da mlati”, naveo je svjedok, dodavši da ga je optuženi tukao i u drugim prilikama tokom 37 dana zatočenja.

Rekao je da Babića do tada nije poznavao, a da je od drugih zatočenika čuo kako ga zovu. Potvrdio je da je na fotografijama prepoznao optuženog.

“Sve se njega pitalo”, kazao je Grgić.

Kako je rekao, tukli su i drugi stražari, a Babić je prednjačio u udaranju. Kazao je da su mu s jedne strane bila slomljena sva rebra, a šest s druge strane.

Svjedok je rekao da je prvih pet dana bio u samici i da su u prostoriji do nje ispitivani zatočenici. Ispričao je kako je čuo kada su u susjednoj prostoriji tukli Ivu Tunanovića.

“Čuo se Babićev glas: ‘Gotov je, ne diše’”, prisjetio se Grgić.

Kazao je da je od batina podlegao i Šemso, koji je bio čoban, i koji je, kada mu se rana od udaraca inficirala, molio za pomoć, ali niko mu je nije pružio. Naveo je da je Mustafa Džafić iz Tešnja nakon udaraca preminuo, a da ga je Babić udarao po nadlakticama i da mu se rana inficirala.

Svjedok je rekao da je zatočenika Mijatovića, za koga misli da se zvao Anto, najviše tukao optuženi Milivoje Maletić. Kazao je da je vidio premlaćenog Mijatovića kad su ga doveli u prostoriju.

“Maletić je došao i stao mu nogom na prsa”, rekao je svjedok, potvrdivši da je optuženog prepoznao na fotografijama tokom istrage.

Naveo je da je od batina izdahnuo i zatočenik Remzija Jašarević Buđo, koga je najviše udarao jedan drugi stražar.

Babić i Maletić su optuženi za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika za period od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Maletić kao stražar.

Babićev branilac Dragoslav Perić ispitivao je svjedoka o iskazu iz istrage, navodeći da nije spomenuo da ga je optuženi udarao odmah po dolasku u Pribinić, kao i da nije ništa govorio za Mustafu Džafića, te da je neka imena drugačije naveo. Grgić je kazao da je na suđenju govorio istinu i da se ne može sjetiti svih sitnica nakon 32 godine.

Branilac je osporavao i prepoznavanje Babića na fotografijama i opis koji je iznio svjedok. Grgić je rekao da je kazao da je za vrijeme njegovog zatočenja Babić imao blago kovrdžavu kosu, a da mu kosa na fotografiji nije kovrdžava.

Braniocu Branku Ristiću svjedok je rekao da nije znao ime Maletića dok je bio u Pribiniću, a da je saznao kako se zove kada ga je identifikovao na fotografiji.

Kazao je da su u objekat u Pribiniću ulazila i lica sa crvenim beretkama i da su ih zvali “Miće”.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.