20.5.2024. 18:20
1
SDA: Poražavajuće je da su trojkaši u lobiranju za Vukoju glasniji i od HDZ-a
Odluka članova Komisije za izbor i imenovanje iz vladajuće koalicije da pred Predstavnički dom Parlamenta FBiH dostave ime samo jednog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH predstavlja izuzetno neodgovoran potez, koji sasvim sigurno može imati teške posljedice po BiH i zaštitu njenog ustavnopravnog poretka.

Saopštila je to Stranka demokratske akcije (SDA), u kojoj smatraju da su ovakvom odlukom grubo prekršena prava zastupnika da biraju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine s liste uspješnih kandidata. Umjesto toga, navode iz SDA, nameće im se potvrđivanje kandidata po diktatu HDZ-a.

"Poražavajuće je da su predstavnici Trojke u lobiranju za izbor Vukoje glasniji i od samog HDZ-a. Izborom Vukoje kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH zastupnici stranaka Trojke su grubo prekršili vlastita obećanja o meritokratiji, depolitizaciji pravosuđa i potrebi izbora sudije između više kandidata.

Posebno je poražavajuća činjenica da zbog pozicija u vlasti i vlastitih fotelja Trojka uporno srlja u namjeri da HDZ-u preda poziciju u Ustavnom sudu BiH, sa koje se štiti država od sve učestalijih napada na ustavnopravni poredak. Takav potez je opasan i može biti koban po interese države Bosne i Hercegovine.

Pozivamo zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da umjesto stranačkih i ličnih interesa konačno izaberu interese države Bosne i Hercegovine, te da odbace ovakav prijedlog Komisije za izbor i imenovanje.

Ako su njihovi stranački šefovi servilni i imaju dug prema HDZ-u, zastupnici Trojke to ne moraju biti. Svaki od njih pred građanima pojedinačno snosi odgovornost za vlastito glasanje", navode iz SDA.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.