19.7.2023. 14:50
1
Ovaj zastrašujući video trebaju pogledati svi roditelji koji dijele fotografije svoje djece na mrežama
Kampanjom 'ShareWithCare' Deutsche Telekom želi podići svijest roditelja o odgovornom postupanju s fotografijama i osobnim podacima djece na internetu.
Zastrašujući video u sklopu kampanje postao je viralan, a upozorava na moguće posljedice tzv. sharentinga - opasne prakse dijeljenja fotografija, videa i detalja iz života djece na internetu.

Deepfake video koji je objavio Deutsche Telekom u sklopu svoje kampanje 'ShareWithCare' prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu pomoću umjetne inteligencije. Cilj kampanje je upozoriti i pozvati roditelje da ne dijele fotografije i videosnimke svoje djece na društvenim mrežama – opasna praksa poznatija pod nazivom 'sharenting'.

Video prikazuje kako se pomoću umjetne inteligencije može lako manipulirati fotografijama objavljenim na internetu. Protagonistica je devetgodišnja djevojčica Ella, koja predstavlja cijelu jednu generaciju djece.

Kampanja naglašava kako bezazlene objave ponosnih roditelja na internetu mogu dovesti do krađe i zloupotrebe identiteta, do dječje pornografije i do tzv. deepfake prevara – realistično izmanipuliranih fotografija, videa i audozapisa, prenosi tportal.

Istraživanja pokazuju da prosječno dijete do svoje pete godine 1500 slika na internetu, a koje su bez njihova pristanka postavili njihovi roditelji. Procjenjuje se da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana 'sharentingom'.

Neopreznim dijeljenjem dječjih slika na internetu roditelji i skrbnici riskiraju nenamjerno izlaganje djece profiliranju posrednika podataka, hakiranju, prepoznavanju lica, pedofiliji i drugim prijetnjama privatnosti i sigurnosti.



(Ajdin B.)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.