21.10.2023. 15:48
0
Ovom frazom roditelji najčešće ruše autoritet pred djecom
FOTO: Facebook
Na neki način dijete ovakvim pristupom gubi poštovanje prema onom roditelju koji se koristi spomenutom frazom

Psiholozi tvrde kako su mnogi roditelji skloni tome da podcjenjuju snagu izgovorenih riječi. Često kada smo tužni, ljuti ili umorni, djetetu znamo reći nešto što bi ga moglo povrijediti ili utjecati na njegovo samopouzdanje. 

Isto tako, postoji nekoliko fraza kojima roditelji nesvjesno narušavaju vlastiti autoritet kod djece, donosi Psychology Today.

Narušava autoritet

Psiholozi objašnjavaju da nas, ako nemamo dovoljno autoriteta, dijete neće poslušati kada je to uistinu važno i potrebno. To mu itekako može naštetiti jer ono samo još uvijek ne zna pravilno razlikovati dobro od lošega, barem ne kada je riječ o malom djetetu.

Određene fraze koje kao roditelji često ponavljamo mogu srušiti naš autoritet pred djetetom, a samim time dijete će nas manje slušati i poštivati. Jednu od njih velika većina roditelja najčešće koristi, a evo o kojoj se rečenici radi.

''Tužit ću te mami/tati''

Ovo je fraza koju mnogi roditelji često koriste kada ih dijete ne želi slušati ili se ponaša loše. Psiholozi objašnjavaju kako ovom rečenicom roditelj daje do znanja djetetu da se ne zna postaviti na odgovarajući način, odnosno samostalno izboriti za ono šta se od djeteta očekuje.

Na neki način dijete ovakvim pristupom gubi poštovanje prema onom roditelju koji se koristi spomenutom frazom, smatrajući da nije sposoban sam riješiti situaciju. Samim time, roditelju je trajno narušen autoritet i vrlo je moguće da ga dijete niti ubuduće neće slušati, prenosi Avaz.

(Mubina Lj.)

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.