26.10.2016. 14:56
0
Zašto manje kad može više: Savjeti dizajnerice Sashe Bikoff
Eklektične kombinacije Sashe Bikoff
Eklektične kombinacije Sashe Bikoff
Eklektične kombinacije Sashe Bikoff
Eklektične kombinacije Sashe Bikoff
Eklektične kombinacije Sashe Bikoff
Vjerovatno ste čuli za geslo „manje je više“. Čak je i slavna Coco Chanel savjetovala ženama da odustanu od bar jednog komada odjeće ili asesoara prije nego izađu iz kuće da ne bi djelovale „pretjerano“.

Ovaj princip se zadnjih godina primjenjivao i u dizajnu enterijera. Međutim, kako novi pokreti i kolekcije na pistama svake godine izvrše vidljiv uticaj na inovacije u dizajnu enterijera, tako se sada i na ulicama i u domovima može osjetiti nova atmosfera – dinamičan, upečatljiv i personaliziran stil.

Novo lice svijeta dizajna i dekora enterijera, Sasha Bikoff, ne plaši se boja ni uzoraka, upečatljivih tapeta, antiknih komada, niti eklektičnih kombinacija svega navedenog.

O umjetnosti maksimalističkog dizajna, Sasha kaže:

- Većina mladih dizajnera, a ima ih jako puno, ide nasigurno – dizajniraju u modernom stilu, nešto poput stana u filmu „50 nijansi sive“. Odrasla sam '90-ih godina, kada je minimalizam kulminirao, ali su me više inspirisali ukus i osjećaj za estetiku moje bake. Toliko je prekrasnih antiknih komada u koje se može uliti novi život. Nastojim otvoriti oči ljudima u pogledu te vrste dizajna, umjesto da igraju nasigurno. Vaš dom bi uvijek trebao predstavljati vas, onakvi kakvi ste. Igrajte se, poručuje Sasha.

Nakon trogodišnjeg angažmana u galeriji Gagosian, Sasha je započela vlastiti biznis koji se fokusira na bogate materijale, delikatne pastelne boje, upečatljive boje, antikne komade. Svoj ukus opisuje kao „francuski Rococo 18. stoljeća kombiniran sa modernim stilom '60-ih, francuskim modernizmom '70-ih i italijanskim Memphis Milano stilom'.

- Kada radim sa mekšim bojama, uvijek pogledam djela Impresionista zbog njihovih mekih interpretacija prirodnih elemenata. Ako se odlučite za pastelne boje, mislim da ih treba miješati kao što biste to uradili aranžirajući buket cvijeća, ili u vrtu. Većina tih mekih tonova se ponašaju kao neutralne boje u prostoru; svijetlo roza djeluju kao bež i krem boje, dok se lila može doimati svijetlo sivom. Ako pogledate prirodu i kako se boje organski slažu, lako ih možete primijeniti u prostoru, savjetuje Sasha Bikoff i dodaje:

- Antikni asesoari ručne izrade su kao nakit za kuću – daju osobnost i karakter prostoru. Mogu očitovati feminentnu stranu osobe.

Sasha se uveliko oslanja na ručno slikane zidne tapete. Smatra da prostoru treba prići kao praznom slikarskom platnu gdje početna tačka mogu biti npr. tepih ili tapete.

- U domu mora postojati ravnoteža tapeta i boja. Katkad je manja prostorija ili niša, ili pak mala prostorija koja podsjeća na kutiju za nakit – idealna za tapetu. Volim postavljati tapete u manje prostore; veće prostorije ipak treba krečiti.

(NAP)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.