2.5.2017. 17:41
0
Dan kada se Željo vratio svojoj kući
Na današnji dan prije 21 godinu odigrana je prva poslijeratna utakmica na stadionu Grbavica. Nakon ratnih sukoba i reintegracije naselje Grbavica je 19. marta 1996. godine došla ponovo pod kontrolu grada Sarajeva, a nepuna dva mjeseca kasnije odigrana je i prva fudbalska utakmica.

Stadion Grbavica bio je skoro potpuno srušen i neprepoznatljiv u odnosu na njegov prijeratni izgled, ali život je morao teći dalje.

Domaći Željezničar je toga  2. maja na porušenoj Grbavici dočekao gradskog rivala Sarajevo u 66. sarajevskom derbiju.

Iako je naselje Grbavica, kao uostalom i ostatak grada, još uvijek bio potpuno porušen i tek se dizao iz pepela, ratne rane tek su počele zarastati, to nije spriječilo oko 20.000 navijača Željezničara i Sarajeva da ispune stadion.

Čast da prvi postigne pogodak na poslijeratnoj Grbavici imao je Bulent Biščević, koji je u 33. minuti doveo plave u vodstvo, a početkom drugog poluvremena Dženan Uščuplić je izjednačio za konačnih 1:1.

Željezničar je igrao u sastavu Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović, dok je Sarajevo nastupilo u sastavu Dedić, Elkaz, Uščuplić, Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti, Ćenan, Hrvat i Herco.

Tokom rata stadion je bio miniran, zapadna tribina je zapaljena, a zajedno s njom i 316 pehara, od čega su njih 42 osvojili fudbaleri Želje, a ostatak ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar koje je brojalo 14 klubova.

Danas je stadion Grbavica dobio jedan sasvim novi, moderan izgled, ali slike zapaljenog i srušenog stadiona nikad ne mogu biti zaboravljene. 


(Patria/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.