11.6.2023. 9:28
0
Hoće li Zrinjski ovog ljeta igrati sva tri UEFA-ina takmičenja?
Prvak Bosne i Hercegovine u fudbalu, mostarski Zrinjski ove sezone za cilj ima da se plasira u grupnu fazu jednog od tri UEFA-ina takmičenja.

Ono što nisu uspjeli prošle sezone, kada su ih sekunde dijelile od historijskog uspjeha kluba, ali i bh. fudbala, Mostarci će pokušati da poprave ove godine.

Zrinjski će evropski put početi u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Tokom žrijeba 20. juna bh. prvak će imati status nositelja pa bi kuglice Mostarcima mogle dodijeliti nešto lakšeg protivnika.

Zrinjski bi eventualnim preskakanjem prve stepenice napravio ogroman korak ka zacrtanom cilju, a plasmanom u treće kolo kvalifikacija za Ligu prvaka imao bi zagarantovanu grupnu fazu Konferencijske lige.

Primjera radi, ako bh. prvak prođe prvo i drugo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, eventualna eliminacija u trećem značila bi plasman u play-off Evropske lige, a poraz na posljednjoj stepenici za drugo po jačini klupsko takmičenje donosi grupnu fazu Konferencijske lige.

Kada bi Zrinjski prošao prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka, a bio eliminiran u drugom, evropski put bi nastavio u trećem kolu kvalifikacija za Evropsku ligu. Ako bi i tu bio neuspješen, bh. prvak bi borbu za grupnu evropsku jesen nastavio u play-offu Konferencijske lige.

Eliminacija u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka značila bi da Zrinjski takmičenje nastavlja u drugom kolu Konferencijske lige, što je bio slučaj u prošloj sezoni.

Ostali bh. predstavnici sudjelovat će u Konferencijskoj ligi. Od prvog kola kvalifikacija kreću Sarajevo i Željezničar, dok Borac kao viceprvak BiH avanturu počinje od drugog kola, prenosi Faktor.

(Ajdin B.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.