10.8.2023. 13:19
1
Huligani tvrde da su ostavljeni bez pomoći hrvatskog veleposlanstva i liječnika
FOTO: AFP
Stotinjak pripadnika BBB-a trenutno je pritvoreno u Atini i protiv njih se vodi istraga zbog ubojstva iz nehata te udruživanja u zločinačku organizaciju. Ukupno im se zbog nereda, u kojima je poginuo navijač AEK-a Michalis Katsouris, na teret stavljaju četiri kaznena i sedam prekršajnih djela.

U sljedećim će danima svi uhićeni, među kojima su i trojica Grka koji su bili s BBB-om, imati priliku za iznošenje obrane. Iz policijskih izvora može se saznati da su dosad svi složno govorili kako oni ne koriste noževe u tučnjavama te kako ne znaju ništa o kobnom ranjavanju preminulog navijača.

Pritužbe iz redova BBB-a
Iz pojedinih se izvora bliskim BBB-u sve glasnije mogu čuti pritužbe na tretman u grčkoj policiji, gdje navodno povrijeđenim navijačima nije pružena pomoć. Dio ih je liječnički zbrinut, no neki s lakšim ubodnim rana počinju imati zdravstvene probleme.

Kao što je bilo poznato još od utorka, dio BBB-a zadobio je ubodne rane oštrim predmetima. U huliganskim obračunima u Grčkoj noževi se relativno često koriste. Grčki mediji pisali su još u utorak kako je nekoliko Hrvata pušteno iz bolnice, a jedan je zadržan na liječenju i još se uvijek tamo nalazi.

Tko zastupa uhićene?
Uhićeni BBB-i imaju pritužbe i na rad hrvatskog veleposlanstva. Kako saznajemo, oni su sudjelovali na sastanku klubova koji su u utorak iz protesta napustili čelnici AEK-a, ali javnosti nije bilo poznato njihovo daljnje postupanje u ovom slučaju.

Kako smo jučer pisali, advokat koji se pojavio ispred suda u Atini nije bio advokat BBB-a, kako je dio medija prenosio. Naime, radi se o advokatu jednog od trojice uhićenih huligana Panathinaikosa koji su sudjelovali u napadu na navijače AEK-a.

Oglasilo se Ministarstvo vanjskih poslova
U međuvremenu je stigao dopis iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

”Ukupno 97 uhićenih hrvatskih državljana (svi osim hospitalizirane osobe) jučer je izvedeno na ispitivanje, odnosno davanje iskaza, pred državnim odvjetnikom. Nakon davanja iskaza državnom odvjetniku i istražnom sucu, donijet će se prijedlog o održavanju ročišta za odlučivanje o istražnome zatvoru.

Sukladno dobivenim informacijama, u subotu, a najkasnije u nedjelju predviđeno je održavanje navedenog ročišta. Uhićenima je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti i prevoditelj, a slobodni su angažirati i vlastite odvjetnike. Ročište za odlučivanje o istražnom zatvoru je tajno i nije dopuštena prisutnost Veleposlanstva RH u Ateni.

Hrvatski veleposlanik u Ateni Aleksandar Sunko će danas posjetiti navijače u pritvoru, a veleposlanstvo RH u Ateni u stalnom je kontaktu s nadležnim grčkim tijelima te stoji na raspolaganju za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti’‘, stoji u dopisu iz MVP-a.

(Elmedina H.)

1
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.