14.12.2023. 15:02
0
U srijedu završena grupna faza Lige prvaka: Od naredne sezone skroz drugačiji format takmičenja
Utakmicama u srijedu kompletirana je grupna faza UEFA Lige prvaka. Takav sistem takmičenja od naredne sezone neće se primjenjivati u elitnom klupskom takmičenju.

U sezoni 2024/25. Liga prvaka će brojati 36, umjesto 32 kluba, što je slučaj ove i ranijih takmičarskih godina. Grupna faza se gasi i postaje ligaška faza, što će biti drastično odstupanje od onoga na što su navijači navikli.

Svih 36 timova bit će rangirani na jednoj tabeli, iako neće igrati svako sa svakim. Aktuelni format brojao je 32 kluba podijeljena u osam grupa po četiri tima.

U novom formatu 36 klubova će biti podijeljeno u četiri jakosne grupe po devet. U prvi šešir će biti smješten evropski prvak, a svi ostali redaju se prema petogodišnjem klupskom koeficijentu. Prvaci najboljih evropskih liga i osvajač Evropske lige više neće biti prioritet u prvom šeširu.

Ligaška faza donosi osam utakmica za svaki klub protiv osam različitih rivala - četiri domaće i četiri gostujuće. Svaki klub će igrati protiv dva kluba iz sve četiri jakosne grupe, a bodovi se zbrajaju za ukupnu tabelu.

Na kraju će najboljih osam timova u ligi automatski izboriti plasman u nokaut fazu (osminu finala), a ekipe koje završe od 9. do 24. mjesta za plasman među 16 najboljih borit će se kroz dvomeč u baražu. Osmina finala i put do finala ostaju u dosadašnjem formatu.

Vrijedi istaknuti da po novom sistemu neće biti prelaska iz Lige prvaka u Evropsku ligu.

Više utakmica, više novca, a najveći klubovi uvijek uzimaju veći dio prihoda. Umjesto dosadašnjih 125, novi format Lige prvaka donosi 189 utakmica u sezoni. Ligaška faza završavat će krajem januara, a ne u decembru što je sada slučaj.

I kod druga dva UEFA-ina klupska takmičenja (Evropska liga, Konferencijska liga) broj sudionika povećava se s 32 na 36, a također će se primijeniti isti model.

Liga prvaka, ali Evropska i Konferencijska liga imat će i "ekskluzivnu sedmicu". Utakmice Lige prvaka igrat će se utorkom i srijedom, a u ekskluzivnoj sedmici imat će i trodnevni program, odnosno odigravanje mečeva u utorak, srijedu i četvrtak. U toj sedmici neće se igrati Evropska liga i Konferencijska liga.

Kada su u pitanju kvalifikacije za evropska takmičenja, prvak Bosne i Hercegovine će i dalje igrati od prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka, a preostali timovi borit će se za plasman u Konferencijsku ligu - viceprvak BiH i trećeplasirani tim Premijer lige kreće iz prvog, a osvajač Kupa BiH iz drugog kola kvalifikacija, prenosi Faktor.

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.