21.12.2023. 8:43
0
Navijači Sarajeva se oglasili saopštenjem: Poslali poruku Simonu Rožmanu i stručnom štabu
FOTO: ARHIV
Iza Fudbalskog kluba Sarajevo nalazi se veoma turbulentna godina. Bordo tim je tokom nje imao dosta problema, ali su na kraju uspjeli stići do Evrope.

Početkom godine tim je preuzeo Mirza Varešanović, nekadašnji igrač ovog kluba. Njegovo imenovanje izazvalo je žestoke reakcije među navijačima, popularnim Hordama zla. Varešanović je Sarajevo uspio dovesti do Evrope, ali tamo se nije proslavio jer je već u prvom kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu ispao od Torpeda iz Kutaisija, piše N1. 

Sraman poraz rezultirao je njegovim otkazom, a za njim je krenula i direktorica Ajla Alimanović.

Klupu Sarajeva nakon toga preuzeo je Slovenac Simon Rožman koji je na koševo stigao sa nekadašnjim reprezentativcem BiH Senijadom Ibričićem.

Ovaj dvojac iza sebe, kako su Horde istakle, ima “burnu polusezonu”, ali da nakon svega imaju njihovu punu podršku.

Saopštenje navijača tima sa Koševa prenosimo u cjelosti:

“Burna polusezona je iza Fudbalskog kluba Sarajevo, ali konačno postoji osnova da naši navijači sa optimizmom mogu gledati ka budućnosti. Nećemo se vraćati u prošlost i podsjećati na sve ono što je bilo, želimo samo istaći da smo zadovoljni angažmanom aktuelnih klupskih struktura na postepenom vraćanju FK Sarajevo u vrh bh. fudbala.

Svjesni smo koliko je to težak i mukotrpan proces i ovom prilikom pozivamo i druge navijače da pokažu strpljenje i budu racionalni, a kao što smo dosad bezbroj puta pokazali, UNFKS će biti prvi koji će u slučaju potrebe ukazati na nepravilnosti i na postupke koji bi mogli ugroziti budućnost našeg kluba.

Stručni štab na čelu sa Simonom Rožmanom, kao i sportski direktor Senijad Ibričić, imaju našu otvorenu podršku u svom radu. Nažalost, ne možemo se ne dotaći kampanje koja se polako pokreće, a koja ima za cilj da Simona Rožmana, ali i svakog drugog sportskog radnika koji nije ranije imao veze sa Sarajevom, a koji je u našem klubu ili se sa našim klubom povezuje, označiti “strancem” koji ne razumije naš fudbal, ne razumije Sarajevo i kao takav nije dobrodošao u naš klub.

Nije ovo prvi put da određene neformalne strukture oko kluba pokušavaju na takav način izvršiti pritisak, kako na Ismira Mirvića, tako i na navijače koji su neupućeni u dešavanja. Nećemo ulaziti duboko u fudbalska pitanja i glumiti znalce, ali ćemo istaći da su fudbalske zakonitosti univerzalne i da bi se, ako se u našoj ligi i našem klubu ne mogu primijeniti stvari koje funkcionišu svugdje u svijetu, trebali prilagoditi mi, a ne ostatak svijeta. Jer oni bilježe mnogo veće uspjehe od nas.

S druge strane, Sarajevo ima historiju i epitet otvorenog grada, grada koji je svoje najljepše i najznačajnije trenutke kroz bogatu historiju doživio jer je bio vrlo otvoren i tolerantan prema svakome ko je bio dobronamjeran i imao ideje kako ga unaprijediti. Naš klub je predstavnik našeg grada, i žalosti nas kad vidimo mentalnu i svakojaku drugu skučenost pojedinaca koji su ostavili dubok trag u historiji našeg kluba, a koji danas otvoreno ismijavaju stručni štab, često koristeći argumente koji u stvarnosti ni nemaju uporište, ali imaju odjek među publikom koja ne želi zagrebati ispod površine i sa malo dubljim razumijevanjem pristupiti stvarima.

UNFKS nije niti će biti ničiji advokat, postoje izuzetno opravdane i argumentovane kritike i na račun stručnog štaba i na račun klupskih struktura, ali one se ne bave nečijim mjestom rođenja, gestikulacijama, akcentom niti sličnim pitanjima, koja sa samim fudbalom nemaju veze. Primitivne, neargumentovane kritike nikad nećemo uvažavati niti uzimati za relevantne.

U tom kontekstu pozivamo klub da se što hitnije oglasi po pitanju izbora novog direktora. Od 24. jula 2023. godine, kada je Ajla Alimanović zvanično podnijela ostavku, prošlo je tačno 148 dana, odnosno skoro pet mjeseci. Zašto novi direktor još nije izabran, i da li Ajla Alimanović još uvijek obavlja zadatke koje je ranije obavljala, pošto je prilično izvjesno da je to slučaj?

Za kraj ćemo još jednom ponoviti, niko od nas ne može garantovati da će aktuelni stručni štab biti uspješan, ali ono što možemo jeste da stručnom štabu stvorimo platformu gdje će odlučivati isključivo njihova stručnost i sposobnost. S tim u vezi, ako već nekome nije bilo jasno iz dosad napisanog, UNFKS osuđuje sve pokušaje mahalskih struktura da stvore u navijačkoj bazi otpor prema struci i sruše atmosferu u klubu i odbijaju da učestvuju u tome”, navodi se u saopštenju navijača Sarajeva.

Sarajevo je polusezonu okončalo na 4. poziciji i u nastavku sezone im očekuje velika borba za plasman u Evropu naredne godine. Najavili su iz tabora Bordo tima i nekoliko pojačanja koja će im pomoći u tom nastojanju.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.