8.1.2024. 20:15
1
Nije sreća para puna vreća: Ovi fudbaleri su se "debelo" pokajali što su otišli u Saudijsku Arabiju. Smeta im teška klima, slaba posjećenost mečeva...
Drugačija klima, šokantna kultura i drugačiji način shvatanja nogometa. Mnoge su zvijezde pristale pobjeći iz udobnosti u Europi kako bi masovno povećale svoj bankovni račun. Šest mjeseci nakon zlatnog iskrcavanja u Saudijskoj Arabiji, već ima nekoliko zvijezda koje žale zbog odluke da zaigraju u egzotičnoj ligi. Ne kažu džaba, novac ne kupuje sreću.

Najšokantniji je slučaj Jordana Hendersona (33 godine). Kako javljaju engleski mediji, bivši kapiten Liverpoola, koji u Al Ettifaqu zarađuje 40 miliona eura godišnje, razmišlja o povratku u Englesku unatoč potencijalnom gubitku od milion eura.

Kako bi uživao u poreznim olakšicama koje nudi njegov izdašni ugovor, mora ostati u zemlji dvije godine. Ne posluša li i ranije napusti Arabiju, britanski mediji procjenjuju da bi saudijskoj blagajni mogao napraviti problem od oko osam miliona eura. Svemu tome treba dodati i novac koji bi prestao zarađivati prijevremenim raskidom ugovora (do 30. juna 2026.).

Glavni razlozi bi bili teškoće s prilagodbom na novu klimu, vrlo vruću i vlažnu, slabu posjećenost utakmica i kompliciranu situaciju u kojoj se nalazi ekipa koju vodi Steven Gerrard.

Još jedan od nogometaša koji bi mogao tražiti povratak u Premier ligu je Roberto Firmino (32 godine). Nakon osam godina na Anfieldu, Brazilac je spakirao kofere za Al Ahli. Potpisao je slobodan ugovor do 2026. uz 20 miliona eura po sezoni.

Njegovo razdoblje u saudijskoj Pro ligi počelo je u velikom stilu: postigao je hat-trick na svom debiju protiv Al Hazema, 11. avgusta 2023. Međutim, od tada nije zabio i sada je redovito na klupi. U zadnjih devet utakmica osam puta je ušao sa klupe.

Svemu tome treba dodati tragičan osobni događaj koji mu nije pomogao u prilagodbi na Jeddah, gubitak oca u novembru. Prema talkSPORT-u, nogometaševa sportska i osobna situacija mogla bi ga natjerati da traži povratak na Otok.

Plan nije uspio ni legendi Real Madrida. Iz Francuske ističu da "žali" što je otišao u ligu Saudijske Arabije. Jean-Michel Larqué, bivši francuski nogometaš, rekao je prije nekoliko dana: "Sjećam se da je izrazio želju da završi karijeru u Madridu. Imao je priliku. Mogao je otići na velika vrata, ali je otišao u umjetnu ligu."

Velika zvijezda Al Ittihada bila je žestoko kritizirana krajem godine. Sve je počelo teškim porazom od Al-Nassra: navijači su upirali prstom izravno u njega zbog velike investicije koju je klub uložio da bi ga potpisao i zbog njegovih brojki (9 golova u 15 utakmica), premalo za osvajača Ballon d'Ora koji je došao u egzotičnu ligu u dobroj formi. Naime, njegova ekipa nalazi se na sedmom mjestu tablice.

Karim Benzema (36), kojemu su fanovi već u nekoliko navrata zviždali, zatvorio je svoj Instagram profil, a po raznim domaćim medijima počele su kružiti određene glasine o mogućem odlasku. S ugovorom do 2026. Benzema u džep stavlja oko 200 miliona eura godišnje (uključujući komercijalne ugovore), tvrdi novinar specijaliziran za tržište transfera Fabrizio Romano.

(Ajdin B.)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.