9.8.2024. 22:30
0
Španci nakon Eura osvojili i Olimpijske igre: Nakon velike drame i preokreta pala Henryjeva Francuska
Nakon osvajanja ovogodišnjeg Eura, Španija je sada osvojila i zlato na Olimpijadi u Parizu, kada je u pitanju fudbalski turnir na OI.

Fudbalska reprezentacija Španije osvojila je zlato na Olimpijskim igrama pobjedivši u finalu domaćina Francusku (5:3). Španci su do najsjajnijeg olimpijskog odličja stigli nakon preokreta i produžetka.

Francuska je dobro otvaranje utakmice krunisala u 11. minuti kada je pogodio Enzo Millot, nakon velike greške španskog golmana. 

Međutim, nije trebalo Špancima dugo da se rezultatski vrate u ovaj susret. Radost Francuza trajala je samo sedam minuta, a onda je uslijedio pakao za domaćina. Prvo je Fermine Lopez u 18. poravnao na 1:1, a samo sedam minuta kasnije pogodio je za preokret Španaca. 

Nisu se Francuzi oporavili od tog šoka, a u 25. su ponovo morali vaditi loptu iz svoje mreže nakon što je sjajan gol iz slobodnjaka postigao Alex Baena. Već tada se činilo da je sve gotovo, ali su se Trikolori uspjeli vratiti.

Francuzi su napadali u drugom poluvremenu. Da imaju šanse da se vrate u meč nagovijestio je Maghnes Akliouche u 78., a potpuni povratak donio je Jean-Philippe s bijele tačke u trećoj minuti nadoknade.

Ipak, Španci u prvom produžetku dolaze od novog pogotka. Igrao se 100. minut kada je Sergio Camello pogodio za olimpijsko zlato. Isti igrač je u 120. minuti samo potvrdio zlato za Furiju.

Španiji je ovo drugo olimpijsko zlato nakon 1992. godine, a ima i tri srebra, od kojih je jedno s prethodnih Olimpijskih igara održanih u Tokiju.

Francuzima je ovo drugo srebro nakon 1900., a imaju i jedno zlato, ono iz 1984. godine.

(Sead M.)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.